Vis dar ginčijamasi, kas geriau – sviestas ar aliejus. Vieni sako, kad natūralus sviestas nepakeičiamas, kiti tvirtina, kad augaliniai aliejai yra tikras sveikatos šaltinis. Naujas Harvardo universiteto tyrimas pateikė aiškų atsakymą – nuo pasirinkimo tarp šių dviejų priklauso ne tik širdies sveikata, bet ir gyvenimo trukmė.
Tyrime, kuriame dalyvavo daugiau nei 221 tūkst. žmonių, mokslininkai 33 metus stebėjo, kaip įvairūs riebalai veikia sveikatą ir mirtingumą. Rezultatai pribloškė: daugiau sviesto valgantys žmonės turėjo 15 procentų didesnę riziką mirti anksčiau, o tie, kurie dažniau rinkosi augalinius aliejus, – 16 procentų mažesnę.
Ką rodo tyrimas
Mokslininkai suskirstė dalyvius pagal tai, kiek sviesto ir aliejų jie vartojo. Lyginant tuos, kurie naudojo daugiausia sviesto, su tais, kurie jo beveik nevartojo, išryškėjo ryški tendencija – kuo daugiau sviesto, tuo didesnė rizika sirgti širdies ligomis ar vėžiu.
Augaliniai aliejai, ypač alyvuogių, rapsų ir sojų, turėjo visiškai priešingą poveikį. Jie ne tik mažino bendrą mirties riziką, bet ir saugojo nuo širdies smūgio bei insulto. Net pakeitus vos 10 gramų sviesto (mažiau nei šaukštą) tokia pačia aliejaus porcija, rizika mirti nuo šių ligų mažėjo pastebimai.
Kodėl aliejus laimi prieš sviestą
Svieste beveik nėra būtinųjų riebalų rūgščių, o jame esančios sočiosios riebalų rūgštys ir transriebalai neigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Tokie riebalai didina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir gali skatinti uždegiminius procesus organizme.
Tuo tarpu augaliniuose aliejuose gausu antioksidantų, omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, kurios padeda mažinti uždegimą ir palaikyti normalią cholesterolio pusiausvyrą. Be to, šie aliejai padeda ląstelėms geriau įsisavinti maistines medžiagas ir palaiko normalų cukraus kiekį kraujyje.
Kurie aliejai veiksmingiausi
Tyrime išskirti trys aliejai, turintys aiškiausią naudą sveikatai – alyvuogių, rapsų ir sojų. Jie pasižymi geru riebiųjų rūgščių balansu ir dideliu polifenolių kiekiu, kuris padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų.
Alyvuogių aliejus ypač naudingas širdžiai ir kraujotakai, rapsų – pasižymi švelniu skoniu ir tinka kepimui, o sojų aliejus turi daug vitamino E, stiprinančio imunitetą. Norint pagerinti mitybą, užtenka bent dalį sviesto virtuvėje pakeisti šiais aliejais.
Kiek sviesto dar galima vartoti

Mokslininkai nėra kategoriški – visiškas sviesto atsisakymas nebūtinas. Nedidelis kiekis skonio suteikimui nepakenks, tačiau pagrindą turėtų sudaryti augaliniai aliejai. Jie tinka ir kepimui, ir salotoms, ir net padažams ruošti.
Pasak Harvardo sveikatos ekspertų, geriausia, kai riebalų šaltiniai yra skysti, o ne kieti. Kitaip tariant, jei riebalai šaldytuve sukietėja, tai ženklas, kad juose daugiau sočiųjų riebalų – tokių kaip svieste.
Ką tai reiškia mums
Mitybos įpročiai tiesiogiai susiję su gyvenimo kokybe ir trukme. Renkantis tarp sviesto ar aliejaus, verta pagalvoti, ką nori duoti savo kūnui – papildomą naštą ar pagalbą. Net mažas pokytis, kaip šaukštas aliejaus vietoj sviesto, ilgainiui gali sumažinti ligų riziką ir pailginti gyvenimą.
Sviestas ar aliejus – klausimas, kuris atrodo smulkmena, bet mokslas jau atsakė aiškiai: daugiau augalinių aliejų, mažiau sviesto – ir širdis bei visa sveikata dėkos.
