PatarimaiLaistant pomidorus, padarykite tai – nustebsite rezultatais

Laistant pomidorus, padarykite tai – nustebsite rezultatais

Kartais mažas lašas gali turėti didelį poveikį. Būtent taip galima apibūdinti vieną seną, bet veiksmingą metodą – jodas pomidorams laistyti. Vos keli lašai į vandenį ir augalai pastebimai keičiasi.

Šaknys stiprėja, lapai tampa gyvybingesni, o augalas mažiau reaguoja į stresą – tiek šiltnamyje, tiek lauke. Net ir per lietingą vasarą pomidorai rečiau serga maru ar kitomis grybinėmis ligomis.

Šis būdas beveik nieko nekainuoja, bet duoda rezultatų daugiau nei brangūs purškalai ar stiprios trąšos. Ir svarbiausia – viskas padaroma paprastai, vos per kelias minutes.

Jodas stiprina pomidorų imunitetą

Pomidorai, ypač šiltnamyje, dažnai kenčia nuo drėgmės pertekliaus, grybelinių ligų ir silpnos šaknų sistemos. Tokiose sąlygose augalui reikia ne tik trąšų, bet ir apsaugos – čia ir pasitarnauja jodas.

Vos keli lašai jodo, įlašinti į laistymo vandenį, padeda dezinfekuoti dirvožemį, slopina grybelinių patogenų augimą ir gerina augalo atsparumą stresui. Tai veikia kaip švelni profilaktika, kurią galima naudoti viso sezono metu.

Be to, jodas dalyvauja augimo procesuose: padeda geriau įsisavinti kitas maistines medžiagas, stiprina chlorofilo sintezę ir stabdo žiedų byrėjimą. Tai viena iš tų nedidelių gudrybių, kurios duoda netikėtai gerą rezultatą.

Jodo tirpalo paruošimas ir naudojimas pomidorams

Jodas pomidorams gali būti naudingas, kai naudojamas apgalvotai. Tinkamas jo kiekis stiprina augalus, padeda apsisaugoti nuo grybinių ligų, o taip pat skatina stipresnį šaknų vystymąsi.

Svarbu žinoti, kad gryno jodo pilti tiesiai ant augalų negalima – jis gali nudeginti. Todėl visada ruošiamas labai silpnas tirpalas, kuris veikia švelniai, bet efektyviai.

Šis būdas ypač naudingas pavasarį arba kai augalai patiria stresą dėl temperatūros svyravimų. Tokiu metu net ir nedidelė pagalba iš išorės duoda akivaizdų rezultatą.

Reikės:

  • 1 litras vandens
  • 1 lašas vaistinės jodo
  • (Pasirinktinai) 100ml pieno arba išrūgų

Tirpalą reikia gerai išmaišyti ir naudoti tą pačią dieną. Juo galima laistyti prie šaknų, bet ne dažniau nei kartą per 10–14 dienų.

Naudojant tokį tirpalą, augalai tampa tvirtesni, mažiau pažeidžiami miltligės ar fuzariozės. Jodas veikia ir kaip mikroelementas, ir kaip apsauginė priemonė – todėl efektas pastebimas gana greitai.

Be to, daugelis daržininkų pastebi, kad po kelių savaičių tokios priežiūros pomidorų lapai atrodo sveikesni, o vaisiai – didesni ir intensyvesnio skonio.

Jodo poveikis pomidorų sveikatai

Jodas pomidorams laistyti įpilamas į dirvą daržo lysvėje
Vienas laistymas su jodo tirpalu gali sustiprinti augalus visam sezonui – shutterstock.com

Pomidorų augimas labai priklauso nuo subalansuoto maitinimo. Nors jodas nėra dažnai minimas tarp pagrindinių trąšų, jis atlieka svarbų vaidmenį augalo vidinėse sistemose – ypač padeda stiprinti imunitetą ir kovoti su aplinkos stresu.

Pastebėta, kad jodo trūkumas gali lemti vangų augimą, jautrumą ligoms ir net sumažėjusį derlių. Dėl to vis daugiau sodininkų renkasi naudoti jodo tirpalą ne tik profilaktikai, bet ir augalų stiprinimui.

Tiesa, čia svarbu saikas. Pernelyg koncentruotas jodas pomidorams laistyti gali pažeisti augalo šaknis, tad būtina laikytis patikrintų proporcijų. Pirmą kartą panaudojus, verta stebėti, kaip augalas reaguoja – dažniausiai rezultatai matomi jau po kelių dienų.

Ar jodo tirpalas tinka ir kitoms daržovėms?

Nors jodo poveikis pomidorams ištirtas gana plačiai, ne mažiau naudinga šį tirpalą pritaikyti ir kitų daržovių priežiūrai. Ypač gerai į jodo papildymą reaguoja kopūstai, burokėliai ir net agurkai. Jie tampa atsparesni kenkėjams ir grybelinėms ligoms, o jų šaknų sistema stiprėja.

Tačiau reikia prisiminti, kad kiekviena daržovė skirtingai reaguoja į papildomas medžiagas. Agurkams jodo kiekis turi būti dar mažesnis nei pomidorams – jų šaknys jautresnės. Laistant, rekomenduojama atskiesti silpnesniu tirpalu ir stebėti reakciją.

Jodas nėra universalus sprendimas visoms kultūroms, bet naudojamas atsakingai, gali būti vertinga natūrali pagalba augalų imunitetui stiprinti. Svarbiausia – nepersistengti ir laikytis saikingų kiekių.

Kada geriausia naudoti jodo tirpalą?

Tinkamas laikas yra svarbus, norint, kad jodo tirpalas būtų ne tik veiksmingas, bet ir saugus augalams. Geriausia jį naudoti augimo pradžioje, kai pomidorai dar tik formuoja šaknyną ir lapus. Tai padeda stiprinti augalą nuo pat pradžių.

Vėliau, kai pradeda formuotis žiedai ir vaisiai, jodo reikėtų naudoti rečiau. Pakanka vieno papildymo kas 2–3 savaites, ypač jei augalai auga prastose dirvose ar dažnai kenčia nuo drėgmės pertekliaus.

Nelaistykite esant kaitrai ar tiesioginei saulei. Rytas arba vakaras – saugiausias pasirinkimas. Toks laistymas ne tik nepažeis lapų, bet ir leis augalui geriau įsisavinti veikliąsias medžiagas.

Išvados

Tinkamai naudojamas jodo tirpalas gali tapti viena iš efektyviausių priemonių, padedančių užkirsti kelią ligoms ir užauginti stiprius, sveikus krūmus. Daugeliui daržininkų tai – paprastas, bet pasiteisinęs sprendimas.

Geriausia tai daryti dar prieš pasirodant pirmiesiems ligų požymiams – tuomet jodas pomidorams laistyti tampa veiksminga prevencine priemone. Reguliarus naudojimas padeda išlaikyti stiprią šaknų sistemą, sveikus stiebus ir gausesnį derlių.

Populiariausi

Naujausi

Rekomenduojame

Skaitykite daugiau