SveikataGydytojai išskyrė 3 produktus, kurie labiausiai didina cholesterolį

Gydytojai išskyrė 3 produktus, kurie labiausiai didina cholesterolį

Kai kalbama apie produktus didinančius cholesterolį, daugelis iškart pagalvoja apie riebų maistą. Tačiau kai kurie pavojingiausi kaltininkai – kur kas paprastesni ir dažniau valgomi nei atrodo.

Šiuolaikiniai tyrimai rodo, kad ne tik bendras riebalų kiekis maiste svarbus, bet ir tai, kaip jie apdorojami.

Būtent todėl gydytojai ir mitybos specialistai vis dažniau įspėja apie kelis konkrečius produktus, kurie, anot „American Heart Association“ bei 2024 m. paskelbtų tyrimų (Harvard T.H. Chan School of Public Health), yra susiję su padidėjusia MTL („blogojo“) cholesterolio rizika.

Šie produktai dažnai slepiasi kasdienėje mityboje – pusryčiuose, užkandžiuose ar greituose pietuose. Ir būtent todėl jų poveikis ypač pavojingas – cholesterolio kiekis kraujyje auga lėtai, nepastebimai.

1. Rūkyta ir perdirbta mėsa

Produktai didinantys cholesterolį dažnai slepiasi pusryčių lėkštėje – tai dešrelės, šoninė, rūkyta dešra ar net paštetas. Nors atrodo sočiai ir gardžiai, jų sudėtyje pilna sočiųjų riebalų ir dažnai – paslėptų transriebalų.

Šie riebalai kepenyse skatina „blogojo“ cholesterolio (MTL) gamybą ir slopina „gerojo“ (DTL) išvalymo procesus. Dėl to ilgainiui didėja kraujagyslių užsikimšimo, širdies ir kraujotakos ligų rizika.

Be to, tokia mėsa dažnai stipriai sūdyta – o tai dar vienas rizikos veiksnys tiems, kurie turi padidėjusį spaudimą ar jau serga kraujotakos ligomis.

2. Kepiniai su hidrintais riebalais

Tai vieni pavojingiausių produktų didinančių cholesterolį, nes dažnai atrodo visai nekalti – bandelė, pyragėlis, sausainis ar net „sveiku“ vadinamas batonėlis.

Tačiau daugelis tokių kepinių gaminami su hidrintais riebalais, pavyzdžiui, margarinu ar palmių aliejumi.

Šie riebalai ne tik ilgina produktų galiojimo laiką, bet ir tiesiogiai susiję su padidėjusia MTL cholesterolio koncentracija kraujyje. Blogiausia tai, kad jie ne tik kelia „blogąjį“ cholesterolį, bet ir mažina „gerąjį“.

Tyrimai rodo, kad vos kelių savaičių įprotis valgyti tokio tipo kepinius gali matomai pabloginti kraujo lipidų profilį – ypač jei jie vartojami reguliariai, vietoj subalansuotų užkandžių ar pusryčių.

3. Pusfabrikačiai ir greitas maistas

Greitai paruošiamas maistas – tai ne tik greitas sotumas, bet ir tiesus kelias į padidėjusį cholesterolio kiekį.

Daugelis pusfabrikačių, tokių kaip dešrelės, šaldyti mėsainiai, picos ar greito maisto restoranų siūlomi patiekalai, gaminami su dideliu kiekiu sočiųjų riebalų, druskos ir priedų.

Tokie produktai stipriai apkrauna kepenis, kurios atsakingos už cholesterolio reguliavimą, o dėl nuolatinės apkrovos jos nespėja efektyviai šalinti „blogojo“ cholesterolio iš kraujotakos.

Be to, dažnas tokių produktų vartojimas siejamas ne tik su širdies ir kraujagyslių ligomis, bet ir su nutukimu, kuris taip pat tiesiogiai susijęs su prastu cholesterolio balansu.

Ką rinktis vietoj produktų, keliančių cholesterolį

Padidėjęs cholesterolio kiekis maiste gali sumažėti, jei renkamės avokadus, daržoves ir riešutus
Vietoj riebių užkandžių – štai ką renkasi tie, kurie rūpinasi cholesterolio lygiu. shutterstock.com

Kai paaiškėja, kad padidėjęs cholesterolio kiekis maiste yra rimta problema, pirmas žingsnis – žinoti, kuo pakeisti rizikingus produktus.

Gera žinia ta, kad sveikesnės alternatyvos egzistuoja, jos lengvai prieinamos ir skanios. Svarbu tik įpročius keisti palaipsniui ir sąmoningai.

Vietoj riebių pusfabrikačių, keptų dešrų ar margarinu perteptų bandelių, galima rinktis natūralius produktus, kurie ne tik nepakenks, bet netgi padės mažinti cholesterolį.

Ypač naudingas ląstelienos turtingas maistas, gerieji riebalai ir antioksidantais pasižyminčios daržovės.

Geriausi pasirinkimai:

  • Avokadai – kupini mononesočiųjų riebalų, kurie mažina „blogąjį“ cholesterolį.
  • Avižos – lėtai virškinami angliavandeniai su tirpia ląsteliena, šalinančia cholesterolį iš organizmo.
  • Alyvuogių aliejus – sveikųjų riebalų šaltinis, tinkamas salotoms ar lengvam kepimui.
  • Ankštinės daržovės – pupelės, lęšiai, avinžirniai – puikus baltymų ir ląstelienos derinys.
  • Riešutai – migdolai, graikiniai riešutai mažina širdies ligų riziką.

Kai šie produktai tampa kasdienio maisto dalimi, rezultatai gali būti tikrai juntami. Tai nebūtinai reiškia kardinalius pokyčius – kartais užtenka tiesiog per pietus rinktis lęšių sriubą vietoj dešrainio ar vietoj užtepėlės su margarinu – avokado griežinėlius.

Cholesterolis gali kristi natūraliai, jei suprantame, ką dedame į lėkštę

Nors padidėjęs cholesterolio kiekis maiste iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti nedidelė problema, jo poveikis sveikatai – rimtas ir kaupiamasis.

Laiku pakeitus kelis pagrindinius produktus, galima išvengti didesnių bėdų, sumažinti širdies ligų riziką ir pagerinti bendrą savijautą.

Svarbiausia – atsisakyti produktų, kurie kelia cholesterolį, ir į savo kasdienę mitybą įtraukti tuos, kurie padeda jį reguliuoti. Gydytojai aiškiai įvardijo, kas kelia pavojų, tad belieka pasirinkti išmintingai.

Populiariausi

Naujausi

Rekomenduojame

Skaitykite daugiau