Ar žinojote, kad ne visi aliejai, kurie atrodo tinkami kepimui, iš tikrųjų yra saugūs? Kai kurie iš jų aukštoje temperatūroje tampa nestabilūs, praranda naudingąsias savybes ir net gali išskirti junginius, siejamus su įvairiomis ligomis. Dar blogiau – šiuos aliejus daugelis vis dar kasdien naudoja savo virtuvėje, nes mano, kad jie yra nekenksmingi ar net sveikesni.
Norint rūpintis savo sveikata, verta žinoti, kokie aliejai kepimui yra patys prasčiausi ir kodėl. Tik tuomet galėsite priimti geresnius sprendimus, rinkdamiesi alternatyvas, kurios ne tik paskanins patiekalus, bet ir bus draugiškesnės jūsų organizmui.
1. Sojų aliejus kenkia daugiau, nei padeda
Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad sojų aliejus yra neutralus pasirinkimas kepimui, tačiau realybė kiek kitokia. Jame gausu omega-6 riebalų rūgščių, kurios, vartojamos dideliais kiekiais, skatina uždegiminius procesus organizme.
Be to, pats sojų aliejaus gamybos procesas nėra draugiškiausias – jis dažnai apima cheminius tirpiklius, tokius kaip heksanas. Toks apdorojimas ne tik sumažina maistinę vertę, bet ir palieka abejonių dėl galimos žalos sveikatai.
Dar vienas svarbus faktas – aukštoje temperatūroje šis aliejus greitai oksiduojasi. Oksidacijos metu išsiskiria junginiai, kurie ilgainiui gali turėti neigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai.
2. Kukurūzų aliejus slepia pavojingą disbalansą
Nors kukurūzų aliejus dažnai naudojamas kasdienėje virtuvėje, jis nėra pats sveikiausias pasirinkimas. Pagrindinė problema – labai didelis omega-6 kiekis. Kai racione šių riebalų yra daugiau nei omega-3, organizme atsiranda uždegiminių procesų, kurie ilgainiui gali prisidėti prie širdies ligų, diabeto ar kitų lėtinių negalavimų.
Kitas minusas – pramoninis išgavimo procesas. Kukurūzų aliejus paprastai gaunamas naudojant aukštą temperatūrą ir tirpiklius, todėl prarandama dalis naudingų medžiagų. Tuo pačiu padidėja rizika, kad aliejuje susidarys laisvieji radikalai, dar labiau kenkiantys sveikatai.
Iš pirmo žvilgsnio jis gali atrodyti neutralus, bet kaitinant tampa gana nestabilus, todėl kepimui ar gruzdinimui kukurūzų aliejus tikrai nėra gera idėja.
3. Saulėgrąžų aliejus nėra toks nekaltas, kaip atrodo
Ilgą laiką saulėgrąžų aliejus buvo laikomas gana sveiku pasirinkimu, bet tiesa – visai kitokia. Jo sudėtyje gausu polinesočiųjų riebalų, kurie itin jautrūs karščiui. Kaitinant šis aliejus greitai oksiduojasi ir ima išskirti toksiškus aldehidus.
Moksliniai tyrimai rodo, kad šios medžiagos gali būti susijusios su rimtomis sveikatos problemomis, tarp jų ir vėžiu ar Alzheimerio liga.
Dar viena klaidinanti detalė – reklamuojamas didelis vitamino E kiekis. Taip, šio vitamino jame daug, bet kepant jis suyra, tad nauda tampa beveik lygi nuliui.
Todėl nors saulėgrąžų aliejus atrodo patrauklus dėl prieinamumo ir švelnaus skonio, kepimui jis visiškai netinka.
Kuo pakeisti blogiausius aliejus?
Jeigu norite sveikiau gaminti, verta rinktis aliejus, kurie išlieka stabilūs kepant ir kartu suteikia organizmui naudingų medžiagų.
Rekomenduojami pasirinkimai:
- Avokadų aliejus – itin atsparus karščiui, tinka kepimui ir gruzdinimui.
- Kokosų aliejus – stabilus aukštoje temperatūroje, bet turi ryškų skonį.
- Extra virgin alyvuogių aliejus – idealus salotoms ir lengvam kepimui.
- Sezamų aliejus – suteikia intensyvų skonį, puikiai tinka Azijos virtuvei.
- Graikinių riešutų aliejus – vertingas šaltam naudojimui, ypač salotoms.
Atsiminkite, kad kiekvienas aliejus turi savo paskirtį – vieni labiau tinka kepimui, kiti salotoms ar šaltų patiekalų pagardinimui.
Net ir pasirinkus tinkamus, jų nereikėtų vartoti per daug. Saikingumas – geriausias kelias į sveikesnę mitybą.
Išvados
Blogiausi aliejai kepimu, tai tie, kurie kaitinant oksiduojasi ir išskiria kenksmingas medžiagas. Sojų, kukurūzų ar saulėgrąžų aliejus daugeliui atrodo įprastas pasirinkimas, tačiau jų naudojimas virtuvėje gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai.
Vietoje jų verta rinktis stabilesnius, natūralius aliejus – avokadų, kokosų ar alyvuogių. Tokie sprendimai padės išsaugoti patiekalų skonį, sumažins uždegimų riziką organizme ir leis mėgautis maistu be papildomo nerimo dėl jo poveikio sveikatai.