Obuoliai – tokie paprasti, bet tuo pačiu stebuklingi vaisiai. Atrodo, ką jau čia galima su jais nuveikti – suvalgei ir tiek. Tačiau kai sode ar rūsyje prisikaupia jų pilni krepšiai, kyla klausimas: ką daryti su obuoliais, kad jie nedinktų be naudos?
Idėjų yra išties daug, ir jos visai nesudėtingos. Obuolius galima paversti gardžiausiais gėrimais, sveikais užkandžiais ar net desertais, kurie nustebins ne tik vaikus, bet ir suaugusius. Pažiūrėkim, kokius penkis skanius ir praktiškus variantus verta išbandyti.
Obuolių sultys – vitaminų bomba visai žiemai
Vienas paprasčiausių būdų sunaudoti obuolių perteklių – pasigaminti šviežių sulčių. Spaudyklose tai atliekama greitai, o jūs gaunate natūralų gėrimą be jokių priedų. Sultys ne tik malšina troškulį, bet ir stiprina imunitetą, todėl šaltuoju metų laiku jos tikrai pravers.
Dar geriau, jei prie obuolių pridėsite kitų vaisių ar daržovių – morkų, moliūgo, imbiero. Taip gėrimas taps dar aromatingesnis ir sveikesnis. Šaldytuve sultys laikosi kelias dienas, bet jei norite ilgesnio rezultato, verta jas pasterizuoti ir užsukti į stiklainius.
Džiovinti obuoliai – sveikas užkandis
Jei mėgstate užkandžiauti, džiovinti obuoliai bus tikras atradimas. Jie saldūs, traškūs ir tinkami tiek vaikams, tiek suaugusiems. Tokie užkandžiai puikiai pakeičia saldainius ar bulvių traškučius, nes yra natūralūs ir be pridėtinio cukraus.
Džiovinti obuoliai puikiai laikosi sandariuose indeliuose visą žiemą. Juos galima ne tik kramsnoti vienus, bet ir berti į košes, pyragus ar arbatas. O aromatas, sklindantis namuose džiovinant obuolius orkaitėje, sukurs jaukią rudens nuotaiką.
Obuolių sūris – tradicinis skanumynas
Tai vienas įdomiausių būdų panaudoti obuolius. Obuolių sūris – tai tvirtas, saldus gardumynas, kurį anksčiau dažnai ruošdavo žiemai. Jo tekstūra primena džiovintą pastilę, o skonis – tikrą delikatesą.
Reikės:
- 2 kg obuolių,
- 200 g cukraus,
- žiupsnio cinamono ar vanilės (nebūtina).
Gaminimas:
Obuolius nulupkite, supjaustykite ir išvirkite, kol suminkštės. Pertrinkite masę, įmaišykite cukrų bei prieskonius. Gautą masę supilkite į formą ar indą ir palaikykite šiltoje vietoje, kol ji sustings. Po kelių dienų turėsite puikų desertą, kurį galima pjaustyti riekelėmis ir valgyti kaip saldainį.
Obuolių actas – natūralus pagalbininkas

Ne mažiau vertingas produktas yra obuolių actas. Jis naudingas ne tik virtuvėje, bet ir sveikatai. Natūralus actas padeda virškinimui, stiprina imuninę sistemą, o taip pat puikiai tinka salotoms gardinti ar net namų valymui.
Jį pagaminti paprasta: obuolių žieveles ar minkštimą užpilkite vandeniu, įdėkite šiek tiek cukraus, palaikykite šiltoje vietoje keletą savaičių. Procesui vykstant masė rūgsta ir pamažu virsta actu. Gautą skystį nukošus, gausite kvapnų, natūralų produktą, kuris ilgai išsilaikys.
Kepti obuoliai – skonis iš vaikystės
Kartais paprasčiausi dalykai yra patys skaniausi. Kepti obuoliai orkaitėje – tai šiltas, aromatingas desertas, kuris ypač patinka vaikams. Obuolius tereikia išskobti, į vidų įdėti šaukštelį medaus, razinų ar riešutų ir pašauti į orkaitę.
Tokį desertą galite paruošti ir be cukraus – užteks pačių obuolių saldumo. Be to, kepami obuoliai neišbarsto savo vitaminų, o skonis išties ypatingas. Šis patiekalas puikiai tinka vėlyviems rudens vakarams, kai norisi jaukumo ir šilumos.
Išvada
Kai kyla klausimas, ką daryti su obuoliais, galimybių tikrai netrūksta. Jie gali virsti sultimis, užkandžiais, desertais ar net natūraliu actu. Pasirinktas būdas priklauso tik nuo jūsų poreikių – ar norite greito gardumyno, ar atsargų visai žiemai. Viena aišku – obuoliai yra tokie universalūs, kad kiekvienas ras savo mėgstamiausią variantą.
