PatarimaiAtrodė sveika alternatyva cukrui – o poveikis dar blogesnis

Atrodė sveika alternatyva cukrui – o poveikis dar blogesnis

Visi žinom, kad per daug cukraus nėra gerai, todėl dažnas bando jo atsisakyti. Vietoj to imama naudoti agavų sirupą, datules, kokosų cukrų ar kitus „natūralius“ saldiklius. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tai sveikesnė išeitis, bet organizmui skirtumo beveik nėra.

Tokie saldikliai vis tiek apkrauna kraujagysles, kelia uždegimus ir daro spaudimą insulino veiklai. Galiausiai poveikis gali būti net blogesnis nei valgant įprastą baltą cukrų.

Cukraus alternatyvos kenkia organizmui panašiai kaip ir pats cukrus

Įprasta manyti, kad pakeitus baltą cukrų į agavų sirupą ar datules organizmas gauna sveikesnę energiją. Tačiau iš tiesų šie saldikliai turi panašų poveikį – greitai pakelia gliukozės kiekį kraujyje, kas ilgainiui verčia kasą dirbti daugiau nei reikia. Tokie svyravimai ne tik išsekina, bet ir sukuria sąlygas uždegimui kraujagyslėse.

Dar viena problema – iliuzija, kad „natūralus“ reiškia nekenksmingas. Žmogus dažnai suvalgo daugiau, nes tiki, jog tai sveikas pasirinkimas.

Pavyzdžiui, datulių sauja ar keli šaukštai agavų sirupo gali turėti net daugiau cukraus nei gabalėlis įprasto. Rezultatas tas pats – kepenys gauna didelį krūvį, o organizmas pradeda kaupti riebalus.

Be to, saldikliai nepadeda atsikratyti priklausomybės saldžiam skoniui. Net atvirkščiai – jie palaiko įprotį, o tai reiškia, kad saldumynų vis tiek norisi vis dažniau. Tokiu būdu užburtas ratas nesibaigia, tik kitokia forma.

Net „sveiki“ saldikliai turi rimtų pasekmių

Nors atrodo, kad pakeitus baltą cukrų natūraliais pakaitalais organizmui bus lengviau, tikrovė kitokia. Šie produktai vis tiek išlieka saldūs angliavandeniai, kurie išprovokuoja įvairius negalavimus, jei jų vartojama daug.

Galimos pasekmės:

  • Didina uždegimą kraujagyslėse
  • Skatina širdies ir kraujotakos ligų vystymąsi
  • Didina cukrinio diabeto riziką
  • Gali lemti svorio augimą
  • Silpnina kepenų veiklą
  • Trikdo žarnyno mikroflorą
  • Palaiko priklausomybę nuo saldaus skonio

Kiekvienas iš šių poveikių atsiranda pamažu, todėl žmogus ilgą laiką gali net nesuprasti, kad sveikata silpnėja. Būtent dėl to tokie pakaitalai yra klastingi – jie atrodo nekalti, bet jų padariniai ne ką lengvesni nei paprasto cukraus.

Saldumą galima pakeisti sveikesniais būdais

Cukraus pakaitalai beriami į karštą gėrimą – atrodo patogu, bet gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.
Cukraus pakaitalai gėrimuose. – Nuotrauka: shutterstock.com

Jeigu norisi sumažinti cukraus žalą, nebūtina visai atsisakyti saldumo. Svarbu pasirinkti protingus pakaitalus, kurie nekelia didelio cukraus šuolio kraujyje ir neapsunkina organizmo.

Puikus pasirinkimas – švieži vaisiai ar uogos. Jie turi natūralių cukrų, bet kartu ir daug skaidulų, vitaminų bei antioksidantų. Dėl to cukrus įsisavinamas lėčiau, o kūnas gauna daugiau naudos. Pavyzdžiui, obuolys ar saujelė šilauogių patenkins saldumynų poreikį be žalos.

Dar vienas variantas – cinamonas ar vanilė. Jie suteikia saldumo pojūtį, nors realaus cukraus visai nėra. Tokie prieskoniai tinka į košes, jogurtus ar net kavą. Taip galima palaipsniui mažinti cukraus vartojimą ir priprasti prie natūralesnio skonio.

Galiausiai, geriausia strategija yra ne nuolat ieškoti pakaitalų, o po truputį mažinti patį poreikį saldumui. Kuo mažiau saldaus valgoma, tuo greičiau skonio receptoriai persitvarko, ir natūralus maisto skonis ima atrodyti pakankamai gardus.

Organizmas dėkoja už mažiau saldumo

Kai saldumo sumažėja, pokyčiai pasijunta gana greitai. Pirmiausia pagerėja energijos lygis – nebelieka staigių pakilimų ir nuosmukių, kurie dažnai būna po saldumynų. Daug kas pastebi ir geresnę nuotaiką, nes stabilus cukraus kiekis kraujyje mažina dirglumą bei nuovargį.

O dar po kelių savaičių pradeda keistis skonio pojūtis – maistas ima atrodyti saldesnis, net jei jame cukraus visai nėra. Būtent tai yra didžiausias pliusas: kūnas pripratęs prie mažiau saldumo tampa sveikesnis be jokios papildomos kančios. Tokia ilgalaikė nauda žymiai vertingesnė nei tariamai „sveikos“ saldžių pakaitalų alternatyvos.

Cukraus pakaitalai nėra tokie nekalti

Iš pirmo žvilgsnio cukraus pakaitalai atrodo gera išeitis – juk jie vadinami natūraliais, dažnai pateikiami kaip sveikesnė alternatyva. Tačiau jų poveikis organizmui mažai kuo skiriasi nuo paprasto cukraus: jie taip pat kelia uždegimus, apkrauna kepenis ir trikdo insulino veiklą.

Tai nereiškia, kad reikia visai atsisakyti saldumo. Reikia tik sąmoningiau rinktis, kada ir kiek jo suvartoti. Vaisiai, uogos ar prieskoniai, tokie kaip cinamonas, gali suteikti saldumo be žalos. Tuo tarpu įpročio valgyti labai saldžiai geriausia atsisakyti palaipsniui, leisti organizmui prisitaikyti.

Ilgainiui pastebėsite, kad gyvenimas be per daug cukraus tampa lengvesnis – daugiau energijos, stabilesnė nuotaika ir geresnė sveikata. Tad cukraus pakaitalai turėtų būti vartojami labai atsargiai, o tikras sprendimas slypi mažesniame saldumo poreikyje.

Populiariausi

- Reklama -

Naujausi

- Reklama -

Rekomenduojame

- Reklama -

Skaitykite daugiau