PatarimaiDaugelio vartojamas produktas apkrauna kasą labiau nei cukrus

Daugelio vartojamas produktas apkrauna kasą labiau nei cukrus

Kasdien valgydami dažnai nepastebime, kaip kartu gauname medžiagos, kuri organizmą vargina labiau nei cukrus. Ji slepiasi daugelyje įprastų patiekalų ir užkandžių.

Būtent dėl šio pertekliaus inkstai ir kraujotaka patiria papildomą krūvį. Organizmui tenka dirbti sunkiau, o ilgainiui tai gali atsiliepti sveikatai.

Druskos perteklius vargina organizmą labiau nei cukrus

Nors cukrus dažnai minimas kaip didžiausias sveikatos priešas, druskos perteklius kūnui daro dar didesnę žalą. Ji ne tik kelia kraujospūdį, bet ir tiesiogiai apkrauna kasą bei inkstus. Šie organai turi nuolat dirbti „viršvalandžius“, kad pašalintų druskos perteklių iš organizmo.

Per didelis kiekis skatina skysčių kaupimąsi, sutrikdo insulino veiklą, padidina širdies ligų riziką. Dėl to kasdien gaunama druskos dozė dažnai tampa tyliu kasdienybės nuodu, kurio pasekmės išryškėja tik po daugelio metų.

Druskos poveikis sveikatai yra pavojingesnis nei cukraus

Apie cukrų kalbama daug – jis siejamas su antsvoriu, diabetu ir širdies ligomis. Tačiau mokslininkai vis dažniau pabrėžia, kad druskos perteklius gali turėti dar rimtesnių pasekmių. Ji veikia ne tik kraujospūdį, bet ir medžiagų apykaitą, inkstus bei kasą.

Kuo druska pavojingesnė už cukrų:

  • Ji sukelia nuolatinį inkstų ir kasos perkrovimą.
  • Skatina skysčių kaupimąsi, dėl to didėja tinimai.
  • Sutrikdo insulino veiklą ir gali lemti II tipo diabetą.
  • Kelia kraujospūdį ir didina širdies bei kraujagyslių ligų riziką.

Cukrus organizmui taip pat nėra naudingas, bet jis daugiausia veikia svorį ir energijos balansą. Tuo tarpu druska daro tiesioginį poveikį gyvybiškai svarbiems organams, todėl jos perteklius pavojingesnis.

Druskos perteklius kūne palieka aiškius ženklus

Kai organizmas gauna per daug druskos, jis siunčia signalus, kurių nereikėtų ignoruoti. Dažnai šie simptomai pasirodo pamažu, todėl žmonės jų nesusieja su kasdieniu maistu.

Dažniausi druskos pertekliaus požymiai:

  • Buolatinis troškulys;
  • Pabrinkę pirštai ar kojos;
  • Dažnesnis galvos skausmas;
  • Pakilęs kraujospūdis;
  • Dažnesnis širdies plakimas;
  • Nuovargis ir mieguistumas;
  • Dažnas noras šlapintis;
  • Jautresni sąnariai ar raumenų mėšlungis.

Šie simptomai atrodo kasdieniški, bet kartu jie parodo, kad organizmas nebesusidoroja su per dideliu krūviu. Jei jie pasireiškia nuolat, verta susimąstyti apie savo mitybos įpročius ir druskos kiekį kasdienybėje.

Paslėpta druska maiste dažnai nepastebima

Druskos poveikis kasai – gydytojas demonstruoja kasos ir virškinimo sistemos modelį, aiškindamas apkrovos pasekmes.
Kasos modelis naudojamas aiškinti, kaip veikia virškinimo sistema. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Daugelis žmonių mano, kad daugiausia druskos gauname tik iš barstymo ant maisto ar gaminant sriubą. Tačiau tikroji problema slypi paslėptoje druskoje. Ji dedama į daugybę produktų tam, kad pagerintų skonį, ilgiau išsilaikytų ar būtų patrauklesnė tekstūra.

Didžiausi „kaltininkai“ – duona, pusgaminiai, padažai, konservuoti produktai ir užkandžiai. Net jei skonis nėra labai sūrus, tai nereiškia, kad druskos ten mažai. Vienoje porcijoje gali būti beveik visa dienos norma, kurios net nepajuntame.

Paslėpta druska pavojinga tuo, kad ją sunku sukontroliuoti. Mes nesąmoningai viršijame normą, nes ji kaupiasi iš daugelio skirtingų šaltinių. Todėl net žmogus, kuris nesūdo maisto papildomai, dažnai vis tiek gauna per daug.

Supratus, kiek daug druskos slepiasi kasdieniuose produktuose, tampa aišku, kodėl ši „nekalta“ medžiaga vargina organizmą labiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Kaip sumažinti druskos kiekį nepaukojant skonio

Druskos sumažinimas nereiškia, kad maistas taps prėskas. Yra daug paprastų gudrybių, kurios leidžia mėgautis pilnu skoniu ir tuo pačiu saugoti savo sveikatą.

Prieskoniai ir žolelės suteikia skonio be druskos

Krapai, petražolės, česnakai, bazilikai ar čiobreliai gali pakeisti druską daugelyje patiekalų. Jie suteikia natūralų aromatą, o kartu pripildo maistą naudingų medžiagų.

Rinkitės natūralius produktus vietoje pusgaminių

Namie ruoštas maistas paprastai reikalauja daug mažiau druskos. Kai patys gaminate sriubą ar troškinį, galite kontroliuoti kiekį, o pusfabrikačiuose dažnai slypi net kelių porcijų norma vienoje lėkštėje.

Skonį sustiprina rūgštelė ir natūralus saldumas

Į patiekalus galima įlašinti citrinos sulčių, įdėti pomidorų ar obuolių gabalėlių. Rūgštelė ar natūralus saldumas sustiprina skonį, todėl druskos reikia daug mažiau.


Druską mažinant palaipsniui, skonio receptoriai pripranta ir po kurio laiko maistas tampa dar skanesnis. Taip ne tik sumažinama apkrova organizmui, bet ir atsiranda galimybė iš naujo atrasti tikrą maisto skonį.

Išvada

Druskos apkrova inkstams yra daug pavojingesnė, nei daugelis mano. Ji ne tik skatina kraujospūdžio kilimą, bet ir vargina kasą, trikdo insulino veiklą, didina širdies bei kraujagyslių ligų riziką.

Sumažinus druskos kiekį kasdienybėje, organizmui tenka mažiau dirbti „viršvalandžių“, o sveikata pastebimai pagerėja. Net maži pokyčiai, tokie kaip daugiau prieskonių ir mažiau pusgaminių, leidžia apsaugoti inkstus, širdį ir užsitikrinti lengvesnį gyvenimą ateityje.

Populiariausi

- Reklama -

Naujausi

- Reklama -

Rekomenduojame

- Reklama -

Skaitykite daugiau