Ar žinojote, kad paprastos erškėtuogių uogos turi daugiau vitamino C nei apelsinai? Šios ryškiai raudonos uogos, kadaise buvusios neatsiejama kaimų vaistinėlės dalis, šiandien dažnai lieka nepastebėtos. Tačiau jų vertė sveikatai – neįtikėtina.
Erškėtuogės sukaupia daugybę vitaminų ir mineralų, kurie padeda stiprinti imunitetą, palaikyti kraujagyslių sveikatą ir kovoti su nuovargiu. Jos puikiai tinka tiek žiemai pasiruošti, tiek kasdieniam organizmo pastiprinimui. Ir kas svarbiausia – šios uogos auga visai čia pat, mūsų laukuose ir soduose.
Erškėtuogėse slypi tikras vitaminų lobynas
Erškėtuogės išsiskiria savo turtinga sudėtimi – jose gausu ne tik vitamino C, bet ir B grupės vitaminų, vitamino K, karotino, tokoferolio. Be to, uogos aprūpina organizmą pektinu, fosforu, kaliu, geležimi, variu bei manganu.
Toks derinys veikia kaip natūralus multivitaminų kompleksas. Ne veltui senoliai erškėtuogių arbatą gerdavo rudenį ir žiemą, kai organizmui labiausiai reikėdavo apsaugos nuo ligų. Šios uogos padeda stiprinti kraujagysles, reguliuoti medžiagų apykaitą ir net palaikyti hormonų pusiausvyrą.
Erškėtuogės stiprina visą organizmą
Šias uogas galima drąsiai vadinti gamtos vaistine. Jos ne tik padeda peršalus ar nusilpus, bet ir kasdien palaiko organizmo stiprybę bei energiją.
Pagrindinė erškėtuogių nauda sveikatai:
- Stiprina imunitetą,
- Mažina uždegimus,
- Palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą,
- gerina medžiagų apykaitą,
- Padeda kepenų veiklai,
- Saugo nuo nuovargio ir išsekimo,
- Stiprina kaulus ir sąnarius,
- Gerina odos būklę,
- Skatina hormonų pusiausvyrą.
Ne vienas, kas reguliariai geria erškėtuogių arbatą ar deda jų į maistą, pastebi, kad rečiau serga, greičiau atgauna jėgas ir tiesiog jaučiasi gyvybingesni.
Kaip skaniai ir naudingai vartoti erškėtuoges
Erškėtuogės gali būti naudojamos labai įvairiai – nuo paprasčiausios arbatos iki uogienės ar džiovintų miltelių, kuriais gardinami kokteiliai. Kiekvienas būdas leidžia mėgautis ne tik skoniu, bet ir visa nauda sveikatai.
Erškėtuogių arbata – žiemos atradimas
Arbata iš džiovintų erškėtuogių – tikras gelbėtojas šaltuoju metų laiku. Ji maloniai rūgštelėjusi, šildo ir stiprina imunitetą. Uogas galima naudoti su visais grūdeliais, o išdžiovintos jos išlaiko vitaminus net dvejus metus.
Užtenka šaukštą uogų užplikyti karštu vandeniu ir palikti kelioms minutėms, kad atsiskleistų visas jų skonis bei nauda.
Ne mažiau įdomu tai, kad erškėtuogės tinka ir kitais būdais – smulkintos gali būti dedamos į dribsnius, kokteilius ar kepinius. Jos suteikia natūralaus saldžiarūgščio skonio ir praturtina kasdienę mitybą vitaminais.
Erškėtuoges verta pasiruošti žiemai
Tie, kas rudenį prisirenka erškėtuogių, žiemą džiaugiasi ne tik kvapnia arbata, bet ir stipresniu imunitetu. Šias uogas nesunku pasiruošti, svarbiausia – daryti tai tinkamu laiku.
Dažniausiai erškėtuogės skinamos, kai jau būna visiškai prinokusios, ryškiai raudonos ir standžios. Jei uogos per minkštos, jos greičiau genda ir tampa sunkiau džiovinti.
Populiariausias būdas jas išsaugoti – džiovinimas. Galima tai daryti orkaitėje žemoje temperatūroje, bet kai kas renkasi paprastesnį variantą – išdėlioja uogas ant skardos ir palieka šiltoje, sausoje vietoje. Abu būdai padeda ilgiau išlaikyti naudingąsias medžiagas.
Paruoštos uogos laikosi net kelerius metus. Žiemą jos tampa tikra pagalba – galima užplikyti arbatą, sumalti į miltelius arba tiesiog įdėti į troškinius ar kepinius.
Pabaigai
Erškėtuogės – tai primirštas, bet labai vertingas mūsų gamtos turtas. Jose slypi daugiau vitamino C nei citrusiniuose vaisiuose, o kartu gausu ir kitų mineralų bei vitaminų, kurie palaiko viso organizmo stiprybę.
Šias uogas nesunku įtraukti į kasdienybę – pakanka pasidaryti kvapnios arbatos, įmaišyti į košę ar net panaudoti kepiniuose. Pasiruošus jų atsargų rudenį, žiemą visada turėsite natūralų būdą sustiprinti imunitetą ir apsaugoti sveikatą.