PatarimaiGervuogių nauda sveikatai: stiprina kraują ir gerina širdies veiklą

Gervuogių nauda sveikatai: stiprina kraują ir gerina širdies veiklą

Gervuogių nauda sveikatai yra kur kas didesnė, nei daug kas įsivaizduoja. Šios tamsios, saldžiarūgštės uogos ne tik maloniai gaivina vasarą, bet ir aprūpina organizmą svarbiausiais vitaminais bei mineralais. Nors jų sezonas neilgas, verta pasinaudoti proga ir įtraukti gervuoges į kasdienį mitybos racioną.

Šiose uogose gausu vitamino C, A, E ir K, taip pat magnio, kalio bei mangano. Jos turtingos antioksidantais, kurie saugo ląsteles nuo senėjimo, stiprina imunitetą ir gali padėti sumažinti širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Gervuogės naudingos ne tik kraujui ir širdžiai, bet ir nervų sistemai, odai, kaulams bei moterų sveikatai.

Gervuogių nauda širdžiai ir kraujagyslėms

Gervuogės laikomos vienu geriausių natūralių produktų širdžiai stiprinti. Vos vienas puodelis šių uogų suteikia beveik pusę paros normos vitamino C. Šis vitaminas būtinas kolageno gamybai, kuris palaiko elastingas ir tvirtas kraujagyslių sieneles.

Be vitamino C, gervuogės aprūpina organizmą augalinėmis skaidulomis. Jų trūkumas siejamas su didesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Skaidulos padeda mažinti „blogąjį“ cholesterolį (MTL) ir palaikyti normalų kraujo spaudimą.

Uogose esantis manganas, varis ir geležis skatina hemoglobino gamybą, todėl gervuogės itin tinkamos žmonėms, linkusiems į mažakraujystę. Be to, jose randama nikotino rūgšties – ji teigiamai veikia širdies veiklą ir gerina kraujotaką.

Reguliarus gervuogių vartojimas stiprina kraujagysles, padeda palaikyti normalų kraujo krešėjimą (dėl vitamino K) ir mažina hipertenzijos riziką. Tai natūrali, paprasta ir skani priemonė širdies sveikatai palaikyti.

Gervuogių nauda kaulams

Kaulų tvirtumui svarbus ne tik kalcis, bet ir vitaminas K, kurio itin gausu gervuogėse. Be šio vitamino kalcis negali tinkamai įsisavinti, todėl net ir vartojant jo papildus, kaulai gali išlikti silpni.

Vitaminas K padeda palaikyti kaulinio audinio tankį ir mažina lūžių riziką. Jo trūkumas gali sukelti kaulų nykimą, todėl gervuogės yra puikus pasirinkimas žmonėms, norintiems išsaugoti sveikus kaulus.

Šios uogos naudingos ne tik vyresnio amžiaus žmonėms, bet ir vaikams, kurių kaulai dar tik formuojasi. Reguliarus gervuogių vartojimas gali padėti užtikrinti stipresnę atramos sistemą visam gyvenimui.

Gervuogių nauda moterims

Gervuogės nuo seno vertinamos kaip moterų sveikatą palaikančios uogos. Jose esantys fitoestrogenai padeda švelninti hormonų svyravimus ir palengvina su tuo susijusius negalavimus.

Šios uogos ypač naudingos toms, kurios kenčia nuo gausių menstruacijų ar nereguliaraus ciklo. Gervuogės gali padėti sumažinti kraujavimą, sušvelninti pilvo pūtimą ir net sumažinti potraukį saldumynams.

Be to, tiek šviežios uogos, tiek gervuogių lapų arbata gali būti tikra pagalba menopauzės metu, kai dažnai vargina karščio bangos ar miego sutrikimai.

Gervuogių nauda moterims trumpai:

  • Padeda normalizuoti menstruacijų ciklą ir sumažinti gausų kraujavimą.
  • Lengvina PMS simptomus ir sumažina pilvo pūtimą.
  • Palengvina menopauzės negalavimus, gerina miego kokybę.

Šios nedidelės, bet labai stiprios uogos gali tapti puikiu natūraliu pagalbininku kiekvienai moteriai.

Ramybė nervų sistemai

gervuogių nauda sveikatai – šviežios uogos dubenėlyje ant stalo su žalumynais.
Šviežios ir sultingos uogos – nuotrauka iš: shutterstock.com

Gervuogės gali būti naudingos ne tik širdžiai ar kraujui, bet ir mūsų emocinei pusiausvyrai. Jose esantys vitaminai ir mineralai padeda nusiraminti, sumažinti nervinę įtampą ir geriau susidoroti su kasdieniu stresu.

Jeigu dažnai jaučiatės įsitempę, verta pasimėgauti sauja šių uogų. Jos veikia raminamai, padeda sumažinti nerimą ir net pagerina miego kokybę.

Naudingos savybės nervų sistemai:

  • Padeda nusiraminti ir sumažina nervingumą.
  • Pagerina miego kokybę, tinka esant nemigai.
  • Tonizuoja nervų sistemą, padeda kovoti su nuovargiu.

Tai paprastas ir natūralus būdas išlaikyti vidinę ramybę be jokių cheminių priemonių.

Stipri pagalba imuninei sistemai

Šviežios gervuogės – tai natūralus būdas sustiprinti imunitetą. Jose gausu bioflavonoidų, kurie pasižymi priešuždegiminėmis ir antibakterinėmis savybėmis. Tai reiškia, kad reguliarus jų vartojimas padeda organizmui lengviau apsiginti nuo virusų ir bakterijų.

Be to, šiose uogose esantys antioksidantai saugo ląsteles nuo pažeidimų ir lėtina jų senėjimą. Gervuogės taip pat gali padėti sumažinti uždegiminius procesus, kurie neretai yra daugelio ligų priežastis.

Įtraukus jas į mitybą, galima ne tik stiprinti atsparumą infekcijoms, bet ir užkirsti kelią rimtesnėms ligoms, tarp jų – ir vėžiniams susirgimams. Tai puikus pavyzdys, kaip paprastos uogos gali tapti tikru skydu mūsų sveikatai.

Nauda odai ir grožiui

Gervuogės ne tik stiprina organizmą iš vidaus, bet ir padeda puoselėti odą. Jose esantys vitaminai C ir E veikia kaip natūralūs antioksidantai, kurie saugo odos ląsteles nuo senėjimo ir palaiko jų elastingumą.

Reguliarus šių uogų vartojimas gali padėti išlaikyti sveikesnę, švytinčią veido odą. Tačiau gervuogės tinka ne tik valgyti – iš jų galima pasidaryti paprastą kaukę. Sutrynus kelias uogas ir sumaišius jas su medumi bei lašeliu citrinos sulčių, gaunamas natūralus mišinys, kuris drėkina, gaivina ir švelniai tonizuoja odą.

Tokios kaukės naudojimas kartą per savaitę gali pagerinti odos būklę, padaryti ją lygesnę ir švaresnę. Tai puiki, paprasta ir visiškai natūrali grožio priemonė, kurią galima pasigaminti tiesiog namuose.

Kaip vartoti gervuoges sveikatai

gervuogių nauda sveikatai – sportuojanti moteris valgo dubenėlį su gervuogėmis ir braškėmis po treniruotės.
Sveikas pasirinkimas po treniruotės – nuotrauka iš: shutterstock.com

Geriausia gervuoges valgyti šviežias – taip gaunama daugiausia vitaminų ir mineralų. Stiklinė uogų per dieną gali būti puikus užkandis arba sveikas desertas, kuris ne tik suteiks energijos, bet ir palaikys stiprų imunitetą.

Šaldytos gervuogės išsaugo didžiąją dalį vertingų medžiagų, todėl jas verta turėti šaldiklyje visus metus. Gervuogių nauda išlieka net ir tokiu pavidalu – jos tinka kokteiliams, jogurtui, košėms ar sultims. Tokiu būdu galima mėgautis šiomis uogomis visus metus ir kartu stiprinti organizmą, gerinti virškinimą bei tonizuoti kūną.

Gervuogių arbata iš džiovintų uogų ar lapų – puikus pasirinkimas, kai vargina karščiavimas, peršalimas ar nervinė įtampa. Ji švelniai ramina ir padeda organizmui atsigauti.

Be kasdienio vartojimo, gervuogės nuo seno naudojamos liaudiškuose receptuose:

  • Imunitetui stiprinti – stiklinę šviežių ar šaldytų gervuogių užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite 20 minučių ir gerkite šiltą arbatą kelis kartus per dieną. Ji padeda lengviau kovoti su peršalimu, malšina kosulį ir gerklės skausmą.
  • Kraujui stiprinti – sutrinkite apie 200 g gervuogių ir sumaišykite su keliais šaukštais medaus. Toks mišinys pakelia hemoglobino lygį ir padeda kovoti su mažakraujyste.
  • Raminanti arbata – vieną šaukštą džiovintų gervuogių užpilkite stikline verdančio vandens, palaikykite 15 minučių. Gerkite vakare prieš miegą, jei kankina nemiga ar nervinė įtampa.
  • Virškinimui – stiklinė šviežių sulčių, praskiestų trupučiu vandens, padeda nuo vidurių užkietėjimo ir gerina žarnyno veiklą.
  • Stiprinantis sirupas – sutrinkite pusę kilogramo uogų, užpilkite cukrumi ar medumi ir palaikykite šaldytuve, kol išsiskirs sultys. Vartokite po šaukštelį kelis kartus per dieną nusilpus ar atsigavimo laikotarpiu po ligos.

Šie paprasti, bet veiksmingi būdai leidžia pasinaudoti visomis gervuogių teikiamomis savybėmis, nepriklausomai nuo metų laiko.

Išvados

Gervuogės – tai ne tik skanus vasaros desertas, bet ir tikras sveikatos šaltinis. Jose gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų, kurie saugo organizmą nuo ligų, stiprina kraują, širdį bei imuninę sistemą.

Šios uogos naudingos visoms amžiaus grupėms: vaikams padeda formuotis tvirtiems kaulams, moterims palengvina hormonų svyravimus, o vyresniems žmonėms mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Svarbiausia, kad gervuogių nauda išlieka bet kokia forma – tiek šviežios, tiek šaldytos, tiek spaustos į sultis ar ruošiamos arbatai, jos praturtina mitybą ir padeda išlikti sveikiems ištisus metus.

Populiariausi

Naujausi

Rekomenduojame

Skaitykite daugiau