Net nesusimąstome, kiek daug įtakos mūsų kraujotakai turi kasdien valgomas maistas. Nors dažnai kalbame apie judėjimą, stresą ar paveldimumą, iš tiesų vienas svarbiausių veiksnių yra mityba.
Yra produktų, kurie ne tik nesuteikia jokios naudos, bet ir kenkia kraujagyslėms, skatina cholesterolio kaupimąsi bei didina širdies ligų riziką. Blogiausia, kad daugelis jų yra tokie įprasti, kad sunku patikėti, jog jie gali tapti rimtų sveikatos problemų priežastimi.
Produktai, kurie labiausiai kenkia kraujotakai
Kai kraujagyslės pradeda siaurėti, jose kaupiasi riebalai, druskos ir toksinai, pasekmės ilgainiui būna labai rimtos. Ir būtent kai kurie kasdien valgomi produktai šį procesą paspartina labiausiai.
1. Perdirbta mėsa
Dešros, dešrelės, kumpiai, šoninė – tai ne tik baltymų šaltinis, bet ir tikra cheminė bomba. Perdirbtoje mėsoje gausu druskos, sočiųjų riebalų ir konservantų, kurie storina kraują, didina spaudimą bei sukelia uždegiminius procesus kraujagyslėse.
Nuolatinis tokių produktų vartojimas smarkiai padidina infarkto ar insulto riziką, net jei žmogus atrodo sveikas.
2. Baltos bandelės ir rafinuoti miltai
Paprasta balta duona, batonai, bandelės ar pyragaičiai sukelia staigų cukraus šuolį kraujyje. Organizmas priverstas gaminti daug insulino, o tai silpnina kraujagysles ir skatina riebalų kaupimąsi jose.
Tokie produktai ne tik neturi naudingų medžiagų, bet ir tiesiogiai prisideda prie aterosklerozės vystymosi.
3. Greito maisto patiekalai
Mėsainiai, bulvytės, picos – viskas, kas gaminama greito maisto restoranuose, perpildyta transriebalais. Jie tiesiog užkemša kraujagysles, mažina jų elastingumą ir sukelia uždegimus.
Kuo dažniau valgomas greitas maistas, tuo greičiau kraujotaka tampa lyg sustingusi, o širdžiai tenka dirbti per jėgą.
4. Sūdyti užkandžiai ir traškučiai
Traškučiai, sūdyti riešutai ar kiti užkandžiai yra tikras druskos perteklius. Didelė druskos dozė verčia organizmą kaupti skysčius, dėl to didėja kraujo tūris ir spaudimas kraujagyslėse.
Ilgainiui kraujagyslių sienelės standėja, praranda elastingumą ir tampa pažeidžiamos. Net kelių saujų traškučių per savaitę pakanka, kad ši žala pradėtų ryškėti.
5. Saldūs gėrimai
Limonaidai, saldinti energetiniai ar vaisvandeniai – tai tiesiog skystas cukrus. Jie akimirksniu padidina gliukozės kiekį kraujyje, o tai naikina kraujagyslių sieneles.
Be to, šie gėrimai skatina antsvorį, kuris savaime yra vienas didžiausių kraujotakos priešų. Kasdienis saldžių gėrimų vartojimas reiškia tiesų kelią į metabolinį sindromą ir širdies ligas.
6. Margarinas ir hidrogenizuoti riebalai
Margarine bei pigiuose kepiniuose esantys transriebalai yra viena pavojingiausių medžiagų kraujagyslėms. Jie ne tik didina blogojo cholesterolio kiekį, bet ir mažina gerojo, kuris reikalingas kraujagyslių valymui.
Tokie riebalai tiesiog „užkonservuoja“ kraujotaką, paversdami kraujagysles trapiais vamzdeliais, linkusiais plyšti.
7. Alkoholis
Nors mažos dozės kartais pristatomos kaip „nekenksmingos“, iš tikrųjų alkoholis yra nuodas kraujagyslėms. Jis trikdo kraujo krešėjimą, skatina dehidrataciją, o ilgainiui pažeidžia kraujagyslių sieneles.
Reguliarus vartojimas, net ir mažais kiekiais, didina hipertenzijos, širdies ritmo sutrikimų bei insulto riziką.
8. Cukrumi perpildyti desertai
Tortai, pyragai, saldainiai – tai greiti angliavandeniai, kurie tiesiog „užbombarduoja“ kraują cukrumi. Organizmas priverstas dirbti maksimaliu režimu, kad jį apdorotų, o rezultatas – pažeistos kraujagyslių sienelės, atsparumas insulinui ir riebalų sankaupos kraujyje.
Kuo daugiau tokių desertų, tuo greičiau kraujotaka praranda savo funkcionalumą.
Pakeiskite kraujotakai kenksmingą maistą sveikesnėmis alternatyvomis
Gera žinia ta, kad net ir atsisakius įprastų, bet žalingų produktų, lėkštė netaps tuščia. Sveikesni pasirinkimai yra paprasti, prieinami ir gali būti net skanesni. Svarbiausia – nedaryti to per prievartą, o atrasti alternatyvas, kurios tikrai patinka.
Perdirbtą mėsą galima pakeisti šviežia vištiena, kalakutiena ar žuvimi. Šie produktai lengviau virškinami ir nepersunkina kraujotakos. Jei norisi užkandžių, vietoj traškučių puikiai tinka nesūdyti riešutai arba kepti avinžirniai – traškūs, bet daug sveikesni.
Baltas bandeles ir batoną galima pakeisti pilno grūdo duona ar sėklomis praturtintais kepiniais. Jie lėtai išskiria energiją ir padeda palaikyti stabilią cukraus kiekio kraujyje pusiausvyrą. Desertų atveju verta rinktis vaisius ar namuose gamintą jogurtą su uogomis – natūralus saldumas maloniai nustebina.
Saldžius gėrimus lengva pakeisti vandeniu su citrina, vaisių arbata ar paprastu gazuotu vandeniu. Tai atgaivina ne ką prasčiau, tik be cukraus ir cheminių priedų.
Kai pradedi keisti žalingus produktus naudingais, pastebi, kad ne tik kraujotaka gerėja, bet ir energijos atsiranda daugiau, miegas tampa gilesnis, o nuotaika stabilesnė.
Maistas bloginantis kraujotaką turėtų kuo greičiau būti ribojamas
Kraujotaka yra viena svarbiausių mūsų sveikatos grandžių, todėl to, ką valgome, poveikio nuvertinti neįmanoma. Maistas bloginantis kraujotaką ilgainiui atima energiją, apkrauna širdį ir didina rimtų ligų riziką.
Laimei, daug ką galima pakeisti sveikesnėmis alternatyvomis. Vietoj riebių užkandžių, saldžių gėrimų ar perdirbtos mėsos pasirenkant natūralius, organizmui palankius produktus, galima stiprinti širdį, pagerinti kraujotaką ir išsaugoti gyvybingumą.
Kiekvienas mažas žingsnis link geresnių pasirinkimų – tai investicija į ilgesnį ir sveikesnį gyvenimą.