PatarimaiAukštas kraujospūdis? Šių 7 produktų venkite bet kokia kaina

Aukštas kraujospūdis? Šių 7 produktų venkite bet kokia kaina

Aukštas kraujospūdis dažnai vadinamas „tyliuoju žudiku“. Jis ilgą laiką nesukelia jokių aiškių simptomų, tačiau tyliai silpnina širdį ir kraujagysles. Būtent todėl taip svarbu ne tik reguliariai tikrintis sveikatą, bet ir atkreipti dėmesį į kasdienius įpročius.

Mityba čia vaidina milžinišką vaidmenį. Tai, ką dedame į savo lėkštę, gali padėti palaikyti normalų kraujospūdį arba, priešingai, dar labiau jį pakelti. Net ir visai įprasti maisto produktai didinantys kraujospūdį kartais tampa slaptais sveikatos priešais.

Norint apsaugoti širdį ir kraujagysles, verta žinoti, kas mūsų organizmui daro daugiau žalos nei naudos. Ir kai kuriuos iš šių pasirinkimų nustebsite pamatę šiame sąraše.

1. Pusfabrikačiai ir greitas maistas

Patogūs, greitai paruošiami, bet kartu ir vieni didžiausių širdies priešų. Pusfabrikačiai, šaldyti patiekalai, greito maisto užkandžiai ar net bulvių traškučiai dažniausiai slepia gausybę druskos, riebalų ir paslėpto cukraus. Tokia kombinacija tiesiogiai veikia kraujospūdį – skatina skysčių kaupimąsi organizme ir apkrauna kraujagysles.

Valgant šiuos gaminius reguliariai, širdies ir kraujagyslių sistema gauna nuolatinį stresą. Net jei porcijos atrodo nedidelės, jų sudėtis dažniausiai viršija rekomenduojamą paros druskos normą. Būtent todėl gydytojai pataria rinktis kuo natūralesnį, šviežią maistą, o greitą maistą pasilikti tik kaip išimtį, o ne kasdienį įprotį.

2. Druska – didžiausias priešas kraujospūdžiui

Druska – tai ingredientas, kurį naudojame kasdien, tačiau būtent ji yra vienas svarbiausių aukšto kraujospūdžio kaltininkų. Per didelis natrio kiekis skatina organizmą kaupti skysčius, o tai reiškia papildomą spaudimą kraujagyslėms ir širdžiai.

Pavojingiausia tai, kad daugiausia druskos gauname ne iš namuose pabarstytos ant maisto, o iš gamyklinių produktų: dešrų, sūrių, konservų, užpilų ir net duonos. Net nepastebime, kaip druskos kiekis per dieną viršija rekomenduojamą normą.

Norint sumažinti riziką, verta dažniau rinktis natūralius prieskonius, žoleles ar citrinos sultis. Tai suteikia patiekalams skonio, bet neapkrauna kraujotakos sistemos.

3. Raudona ir perdirbta mėsa

Nors mėsa daugeliui atrodo būtinas kasdienės mitybos produktas, raudonos mėsos perteklius gali apsunkinti širdies darbą. Ji dažnai turi daug sočiųjų riebalų, kurie kelia cholesterolio lygį kraujyje ir daro spaudimą arterijoms.

Dar didesnė problema – perdirbta mėsa: dešrelės, kumpiai, šoninė ar rūkytos dešros. Juose ne tik daug riebalų, bet ir milžiniški druskos kiekiai. Tokia kombinacija skatina aukštą kraujospūdį, didina kraujagyslių užsikimšimo riziką ir ilgainiui kenkia širdies sveikatai.

Tai nereiškia, kad reikia visiškai atsisakyti mėsos. Tačiau ją verta vartoti saikingai, dažniau rinktis paukštieną, žuvį ar ankštinius produktus, o riebias ir sūrias mėsos gaminių versijas palikti tik retoms progoms.

4. Keptas ir skrudintas maistas

Traškios bulvytės, spurgos ar skrudinti vištienos gabalėliai gali atrodyti patraukliai, tačiau būtent toks maistas dažniausiai yra prisotintas sočiųjų riebalų ir transriebalų. Jie ne tik didina „blogojo“ cholesterolio kiekį, bet ir kenkia kraujagyslių elastingumui, o tai tiesiogiai siejama su aukštu kraujospūdžiu.

Be to, kepimo aliejus, ypač jei naudojamas pakartotinai, tampa dar pavojingesnis. Tokiuose riebaluose atsiranda junginių, kurie papildomai dirgina kraujagysles ir gali skatinti uždegiminius procesus organizme.

Todėl keptą maistą rekomenduojama valgyti tik retais atvejais, o kasdienybėje rinktis sveikesnius gaminimo būdus – virimą, troškinimą ar kepimą orkaitėje be perteklinio aliejaus.

5. Alkoholis

Nedidelis alkoholio kiekis kartais laikomas netgi naudingu, tačiau dažnas ar gausus vartojimas kraujospūdžiui daro priešingą poveikį. Alkoholis plečia kraujagysles, o vėliau sukelia jų spazmus, todėl spaudimas kraujyje šokinėja ir ilgainiui išlieka aukštesnis nei įprasta.

Be to, alkoholiniuose gėrimuose dažnai yra daug kalorijų, kurios prisideda prie svorio augimo, o antsvoris pats savaime yra rizikos veiksnys širdies ir kraujagyslių ligoms.

Norint išvengti žalos, geriausia laikytis saikingumo – taurė vyno retkarčiais didesnės žalos nepadarys, tačiau reguliarus ir gausus alkoholio vartojimas žymiai padidina hipertenzijos bei kitų širdies ligų riziką.

6. Kofeino turintys gėrimai

Kava, stipri arbata ar energiniai gėrimai gali suteikti žvalumo, tačiau jautresniems žmonėms kofeinas gali pakelti kraujospūdį. Net jei poveikis laikinas, dažnas vartojimas vis tiek apkrauna širdį ir kraujagysles.

Jeigu nepavyksta apsieiti be kavos, geriau ją riboti iki kelių puodelių per dieną arba rinktis be kofeino. Energinius gėrimus patariama visiškai išbraukti iš kasdienės rutinos.

7. Sūrus ir riebių priedų kupinas maistas

Bulvių traškučiai – sūrus ir riebus užkandis, vienas dažniausių maisto produktų didinančių kraujospūdį bei keliantis riziką širdžiai.
Traškučiai – dažnas pasirinkimas, kuris kelia kraujospūdį – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Traškučiai, sausainiai, paruošti padažai ar net dalis šaldytų patiekalų slepia labai daug druskos, cukraus ir sočiųjų riebalų. Tokie produktai tiesiogiai prisideda prie aukšto kraujospūdžio ir širdies problemų.

Vietoje jų geriau rinktis šviežius, kuo mažiau apdorotus produktus – daržoves, vaisius, žuvį ar viso grūdo gaminius. Jie aprūpina organizmą maistinėmis medžiagomis, bet neapkrauna širdies.


Apibendrinimas

Maisto produktai didinantys kraujospūdį ilgainiui tampa rimta našta širdžiai ir kraujagyslėms. Nors jie dažnai atrodo nekalti ar net įprasti kasdienėje mityboje, jų perteklius tiesiogiai prisideda prie sveikatos problemų.

Ribojant tokius pasirinkimus ir dažniau renkantis šviežią, natūralų maistą, galima ne tik sumažinti spaudimą, bet ir apsaugoti širdį nuo rimtų ligų ateityje. Kartais užtenka vos kelių paprastų pokyčių, kad organizmas pajustų didelę naudą.

Sveika gyvensena prasideda nuo lėkštės turinio – todėl verta atkreipti dėmesį į tai, ką valgome šiandien, kad rytoj jaustumėmės geriau.

Populiariausi

Naujausi

Rekomenduojame

Skaitykite daugiau