PatarimaiUžpilkite ant salotų šaknų – derlius padvigubės per savaitę

Užpilkite ant salotų šaknų – derlius padvigubės per savaitę

Salotos laikomos viena lengviausiai augančių daržovių – tačiau jos jautriai reaguoja į maisto medžiagų trūkumą. Lapai lieka šviesūs, auga lėtai, o sausros metu augimas gali visai sustoti.

Daugelis tuomet skuba tręšti komercinėmis priemonėmis, tačiau senieji daržininkai žino ir kitą būdą – mielių tirpalas salotoms.

Šis natūralus sprendimas beveik pamirštas, nors seniau buvo gana įprastas. Mielėse slypintys mikroorganizmai pažadina dirvožemio gyvybingumą, paskatina šaknų augimą ir padeda salotoms per trumpą laiką atsigauti. Kai kurios šeimininkės sako – „užpylei, ir po kelių dienų jau žalia siena“.

Toks tirpalas ne tik skatina augimą, bet ir stiprina atsparumą ligoms. Jis itin naudingas pavasarį, kai dirva dar šaltoka, o šaknims sunku pasisavinti maisto medžiagas.

Kaip veikia mielių tirpalas ir kodėl salotos taip į jį reaguoja?

Mielės – tai ne tik kepiniams tinkamas ingredientas, bet ir stiprus biologinis aktyvatorius dirvožemiui. Kai mielės patenka į žemę, jos pažadina mikroorganizmų veiklą, o šie pradeda skaidyti organines medžiagas ir išlaisvina augalams svarbias maisto medžiagas.

Salotų šaknys labai greitai sureaguoja į šį pokytį. Dirvožemyje padaugėja azoto, fosforo, kalio – pagrindinių elementų, reikalingų žaliųjų lapų augimui. Be to, mielės stimuliuoja natūralių augimo hormonų gamybą.

Toks tirpalas ypač praverčia pavasarį ar po persodinimo – kai salotos dar silpnos, o šaknys nespėja „dirbti“ visu pajėgumu. Mielių duotas postūmis leidžia augalui greitai įsitvirtinti ir pradėti aktyviai augti.

Mokslininkai taip pat pastebi, kad mielių naudojimas gali sumažinti ligų, tokių kaip šaknų puvinys ar grybelių plitimas, riziką. Tai tarsi natūralus skydas, stiprinantis augalo vidines jėgas.

Mielių tirpalo receptas salotoms – kaip jį paruošti ir naudoti

Nors mielių tirpalas skamba paprastai, jo poveikis daržo augalams, ypač salotoms, gali būti stulbinantis. Mielės – tai ne tik kepiniams tinkamas ingredientas, bet ir natūralus augimo stimuliatorius. Jas naudojo jau tarpukario sodininkai, o dabar ši gudrybė po truputį grįžta į šiuolaikinius daržus.

Veikdamos dirvoje, mielės aktyvina mikroorganizmų veiklą, pagerina šaknų aprūpinimą maistinėmis medžiagomis, skatina šaknų augimą ir padeda augalui geriau įsisavinti trąšas.

Toks efektas matomas vos per kelias dienas – salotų lapai tampa tvirtesni, šviesesni, o pats augalas tankėja.

Receptas

  • 10g sausų mielių (arba 25 g šviežių)
  • 1 litras šilto (ne karšto) vandens
  • 1 arbatinis šaukštelis cukraus

Paruošimas:
Mieles ištirpinti šiltame vandenyje, įberti cukraus ir viską išmaišyti. Palikti šiltoje vietoje 2–3 valandoms, kol prasidės aktyvus rūgimas.

Naudojimas:
Gautą tirpalą praskiesti santykiu 1:5 su vandeniu ir pilti prie salotų šaknų – po pusę stiklinės kiekvienam augalui. Geriausia naudoti ankstyvą rytą arba vakare, kai saulė nebešviečia tiesiai.

Kada geriausia naudoti tirpalą salotoms?

Mielių tirpalas salotoms – nuskintos, traškios salotos, užaugintos natūraliu būdu
Mielių tirpalas salotoms: rezultatas matomas lėkštėje – tankios ir šviežios gūžės shutterstock.com

Pirmasis laistymas mielių tirpalu rekomenduojamas praėjus maždaug savaitei po daigų pasodinimo į nuolatinę vietą. Tuomet šaknys jau būna prigijusios ir pasiruošusios įsisavinti daugiau maisto medžiagų.

Jeigu salotas sėjate tiesiai į lysves, pirmą kartą mieles naudokite vos tik pasirodžius pirmiesiems tikriesiems lapeliams. Taip padėsite augalams greičiau sustiprėti.

Antrasis mielių laistymas gali būti po 10–14 dienų – tai stiprina augimą, ypač jei orai vėsesni ar po liūčių.

Karštomis dienomis verta tirpalą naudoti vakare, kai žemė vėsesnė – taip sumažinsite riziką nudeginti šaknis ir skatinsite geresnį įsisavinimą.

Svarbu nepersistengti – pakanka 2–3 laistymų viso sezono metu. Per dažnas naudojimas gali išbalansuoti dirvos mikroflorą, todėl laikykitės saiko.

Ar tai tikrai veikia? Ką sako patirtis

Nors kai kam vis dar skamba neįtikėtinai, tačiau mielių poveikis daržovėms, ypač lapinėms, jau seniai pastebėtas ne tik mėgėjų, bet ir patyrusių sodininkų. Jie pasakoja, kad po laistymo mielėmis salotų lapai tampa žymiai tvirtesni, o visas augalas – gyvybingesnis.

Dalis žmonių pastebi ir dar vieną netikėtą naudą – mielės gali apsaugoti nuo kai kurių dirvožemio ligų. Jos skatina naudingųjų mikroorganizmų veiklą, kurie išstumia patogenus. Tai ypač svarbu, jei jūsų dirva linkusi užmirkti ar sunkiai džiūsta.

Be to, toks natūralus „boostas“ tinka ne tik salotoms. Kai kurie sėkmingai eksperimentuoja su ridikėliais, špinatais ar net svogūnais – tik svarbu stebėti augalus ir nepadauginti.

Šis paprastas būdas įrodo, kad kartais sprendimai slypi ne parduotuvių lentynose, o pačioje buityje – mielės, kurios kainuoja centus, gali duoti kur kas daugiau nei brangūs papildai.

Populiariausi

- Reklama -

Naujausi

- Reklama -

Rekomenduojame

- Reklama -

Skaitykite daugiau