PatarimaiKokias daržoves valgyti rudenį – imunitetas sustiprės akimirksniu

Kokias daržoves valgyti rudenį – imunitetas sustiprės akimirksniu

Atėjus rudeniui į virtuvę keliauja visai kitokios daržovės nei vasarą. Jos ne tik sotesnės, bet ir kupinos medžiagų, kurios padeda organizmui atlaikyti šaltesnį sezoną.

Dažnai patys nepastebime, kaip tai, ką dedame į lėkštę, veikia mūsų savijautą. O rudens daržovės gali tapti mažu ginklu prieš peršalimą, nuovargį ar silpnesnį imunitetą. Belieka žinoti, kurias jų verta rinktis dažniau.

Kodėl rudenį daržovės tampa ypač svarbios?

Rudenį mūsų kūnas natūraliai patiria pokyčius – dienos trumpėja, saulės šviesos mažiau, o imunitetas tampa pažeidžiamesnis. Tai laikas, kai dažniau užklumpa peršalimas, nuovargis ar net nuotaikų svyravimai. Paprastas būdas sustiprinti organizmą – į mitybą įtraukti daugiau sezoninių daržovių.

Šiuo metų laiku jos ne tik skanios, bet ir turi gausybę vitaminų, mineralų bei antioksidantų. Būtent šios medžiagos padeda organizmui gintis nuo virusų, suteikia daugiau energijos ir palaiko gerą virškinimą.

Jei rudenį dažniau renkamės daržoves, galime pastebėti, kad sergame rečiau ir jaučiamės gyvybingesni.

Morkos – vitaminas A jūsų akims ir odai

Morkos rudenį tampa tikra vitaminų saugykla. Jose gausu beta karoteno, kuris organizme virsta vitaminu A. Ši medžiaga būtina stipriam imunitetui, geram regėjimui ir sveikai odai. Be to, morkos padeda organizmui atsigauti po vasaros saulės ir pasiruošti šaltajam sezonui.

Jos tinka tiek žaliavalgiams užkandžiams, tiek sriuboms ar troškiniams. O stiklinė šviežių morkų sulčių ryte suteikia ne tik energijos, bet ir natūralų apsaugos sluoksnį nuo peršalimo.

Kopūstai – stipresniam imunitetui ir virškinimui

Kopūstai yra viena universaliausių rudens daržovių. Juose gausu vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą ir padeda organizmui kovoti su virusais. Be to, juose esančios skaidulos gerina virškinimą ir užtikrina sotumo jausmą ilgesniam laikui.

Ne mažiau svarbus ir raugintų kopūstų poveikis. Fermentacijos metu išsiskiria gerosios bakterijos, palaikančios žarnyno mikroflorą. O sveikas žarnynas reiškia stipresnį imunitetą ir daugiau energijos kasdienybėje.

Burokėliai – kraujotakai ir energijai

Burokėliai – viena vertingiausių rudens daržovių. Juose gausu natūralių nitratų, kurie gerina kraujotaką ir padeda mažinti kraujo spaudimą. Tai reiškia daugiau energijos kasdien ir stipresnę širdį. Be to, burokėliuose esantis geležies kiekis padeda kovoti su nuovargiu bei silpnumu.

Juos galima naudoti labai įvairiai – kepti orkaitėje, virti sriubai ar spausti sultis. Net nedidelė porcija burokėlių per dieną suteikia kūnui papildomą jėgų užtaisą.

Moliūgas – natūralus vitaminų ir skaidulų šaltinis

Moliūgas – tikra rudens puošmena, bet kartu ir itin vertinga daržovė. Jame gausu beta karoteno, vitaminų B grupės ir skaidulų. Šios medžiagos stiprina imunitetą, palaiko sveiką virškinimą ir suteikia sotumo jausmą, padedantį išvengti persivalgymo.

Moliūgą nesunku pritaikyti virtuvėje – iš jo verdamos sriubos, kepami troškiniai ar net kepiniai. O moliūgo sėklos papildomai praturtina organizmą cinku ir magniju, kurie svarbūs stipriai imuninei sistemai.

Svogūnai – natūrali apsauga nuo virusų

Svogūnai – paprasti, bet itin veiksmingi. Juose gausu sieros junginių ir antioksidantų, kurie padeda organizmui kovoti su bakterijomis ir virusais. Ne veltui jie nuo senų laikų laikomi natūraliu vaistu nuo peršalimo.

Jų poveikį imunitetui sustiprina reguliarus vartojimas. Svogūnus galima valgyti tiek žalius salotose, tiek keptus ar troškintus. O svogūnų nuoviras su medumi dažnai vadinamas senoviniu būdu kovoti su kosuliu.

Česnakai – stiprybė jūsų imunitetui

Česnakas dažnai vadinamas natūraliu antibiotiku. Jame gausu alicino – medžiagos, turinčios antibakterinių ir antivirusinių savybių. Reguliarus česnako vartojimas padeda stiprinti imunitetą ir saugo nuo sezoninių ligų.

Naudoti jį paprasta – tereikia įtraukti į kasdienius patiekalus. Geriausiai veikia šviežias česnakas, sutrintas ir suvalgytas kartu su maistu. Net mažas dantelis per dieną gali tapti natūralia apsauga visam organizmui.

Išvados

Rudens daržovės ant medinio stalo – moliūgas, morkos, kopūstai, burokėliai ir žalumynai sveikai mitybai.
Rudens daržovės virtuvėje tampa natūralia apsauga nuo ligų sezono metu. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Rudens daržovės – tai ne tik spalvinga lėkštė, bet ir stipriausia apsauga nuo ligų sezono metu. Kiekviena jų turi savo ypatingą galią: vienos praturtina organizmą vitaminais, kitos stiprina kraujotaką ar imunitetą, o dar kitos tiesiog suteikia daugiau jėgų kasdienai.

Įtraukus šias daržoves į mitybą, galima pastebėti, kad peršalimas aplenkia, nuovargio mažiau, o energijos užtenka ilgesnėms dienoms. Tai paprastas, natūralus ir prieinamas būdas rūpintis savo sveikata, kai oras darosi vėsesnis.

Populiariausi

- Reklama -

Naujausi

- Reklama -

Rekomenduojame

- Reklama -

Skaitykite daugiau