Šaltalankiai jau seniai vadinami vienu vertingiausių augalų žmogaus sveikatai. Tačiau net ir turėdami tiek daug vitaminų, jie gali būti mažai naudingi – arba net pakenkti – jei vartojami netinkamai. Viskas priklauso nuo to, kokią šaltalankių formą renkatės, kaip juos apdorojate ir kada juos vartojate.
Šaltalankiai – mažas uogas, didelė nauda
Šaltalankių uogose telpa neįtikėtinas kiekis vertingų medžiagų: nuo vitaminų A, C, E, K, iki geležies, kalcio, magnio ir nesočiųjų riebalų rūgščių. Tai vienas iš retų augalų, kuriame gausu omega-3, omega-6 ir net omega-9 rūgščių derinio.
Šaltalankių vartojimas padeda stiprinti imunitetą, mažina uždegimus, gerina virškinimą ir odos būklę. Mokslininkai pažymi, kad šaltalankių sultyse esantis vitaminas C yra net 10 kartų stipresnis nei apelsinuose. Tai tikras ginklas prieš nuovargį, peršalimus ir žiemos mieguistumą.
Be to, šaltalankių aliejus veikia kaip natūralus antioksidantas – jis padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, lėtina senėjimą ir skatina audinių atsinaujinimą. Neatsitiktinai šaltalankių ekstraktas dažnai naudojamas gydant nudegimus, opas ar net pooperacines žaizdas.
Kada šaltalankiai tampa mažiau naudingi
Vis dėlto, nors šaltalankiai vertingi, jų nauda priklauso nuo to, kaip juos vartojate. Pavyzdžiui, kaitinant šaltalankių sultis ar arbatą aukštoje temperatūroje, didžioji dalis vitamino C tiesiog suyra. Todėl svarbu nepervirti ir nevartoti jų verdančio vandens pavidalu – geriausia temperatūra šaltalankių gėrimui yra iki 60 °C.
Kita klaida – vartoti šaltalankius tuščiu skrandžiu. Dėl didelio rūgštingumo tai gali sukelti diskomfortą, o jautresniems žmonėms – ir skrandžio gleivinės sudirginimą. Todėl šaltalankių sultis ar aliejų rekomenduojama gerti po valgio arba maišyti su kitais ingredientais, pavyzdžiui, medumi ar jogurtu.
Geriausi šaltalankių vartojimo būdai
- Sultys – vienas populiariausių būdų. Gerkite atskiestas vandeniu santykiu 1:3 arba maišykite su medumi. Taip ne tik išvengsite rūgštumo, bet ir sustiprinsite imunitetą.
- Aliejus – tinka tiek išoriniam, tiek vidiniam vartojimui. Aliejus ramina gleivinę, padeda nuo refliukso, mažina uždegimus ir drėkina odą.
- Uogos su medumi – natūralus energijos užtaisas. Sumaišykite sutrintas uogas su medumi santykiu 1:1 ir laikykite šaldytuve – gausite puikų imunitetą stiprinantį mišinį.
- Arbata – užpilkite šaltalankius šiltu (ne karštu) vandeniu ir palikite 10–15 minučių. Galite papildyti imbieru, cinamonu ar citrina.
- Šaldytos uogos – išlaiko beveik visus vitaminus, todėl jas verta dėti į kokteilius ar avižinę košę.
Kam šaltalankiai gali būti netinkami
Nors šaltalankių vartojimas saugus daugumai žmonių, yra keletas išimčių. Jie gali netikti tiems, kurie serga skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, turi padidėjusį rūgštingumą ar kenčia nuo kepenų ligų.
Dėl stipraus biologinio poveikio šaltalankių aliejaus nereikėtų vartoti prieš chirurgines operacijas ar kartu su kraują skystinančiais vaistais – tai gali padidinti kraujavimo riziką.
Taip pat nereikėtų pamiršti, kad šaltalankių aliejus labai koncentruotas. Pakanka vos kelių lašų per dieną, kad organizmas gautų visus reikalingus mikroelementus.
Kaip pasirinkti kokybiškus šaltalankius

Šaltalankių vartojimo sėkmė priklauso ir nuo kokybės. Rinkitės šaltalankius, augintus be chemikalų – jų uogos paprastai būna mažesnės, bet skonis intensyvesnis, o spalva – sodriai oranžinė.
Jei perkate šaltalankių sultis ar aliejų, atkreipkite dėmesį į sudėtį – geriausia, kai produktas yra 100 % natūralus, be pridėtinio cukraus ar dirbtinių priedų.
Taip pat verta žinoti, kad šaltalankių aliejus būna dviejų tipų: iš sėklų ir iš minkštimo. Pirmasis – švelnesnis, labiau tinka odai, o antrasis – stipresnis, skirtas vidiniam vartojimui.
Šaltalankių vartojimas stiprina organizmą
Reguliarus šaltalankių vartojimas padeda stiprinti visą organizmą – nuo širdies ir kraujagyslių sistemos iki odos, akių ir imuniteto. Jų sudėtyje esantis vitaminas E apsaugo ląsteles nuo oksidacinės žalos, o omega rūgštys gerina smegenų veiklą ir mažina stresą.
Šaltalankiai taip pat padeda atsigauti po ligų ar antibiotikų vartojimo, nes skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi žarnyne. Net nedidelis kiekis per dieną gali pagerinti savijautą, energijos lygį ir atsparumą infekcijoms.
Trumpai tariant – šaltalankiai verti vietos jūsų virtuvėje, tačiau tik tada, kai vartojami protingai. Teisingai paruošti jie tampa tikru natūraliu vitaminų šaltiniu, kuris palaiko sveikatą visus metus.
Apibendrinimas
Šaltalankių vartojimas – tai paprastas būdas stiprinti imunitetą, saugoti širdį ir odą bei užkirsti kelią uždegimams. Svarbiausia – vengti aukštos temperatūros, nepadauginti ir rinktis natūralius produktus. Tokiu būdu oranžinės uogos taps ne tik skanios, bet ir iš tiesų naudingos jūsų sveikatai.
