PatarimaiŠi geltona košė padeda sumažinti cholesterolį – daugelis to nežino

Ši geltona košė padeda sumažinti cholesterolį – daugelis to nežino

Ar žinojai, kad paprasta geltona košė, dažnai pamirštama mūsų racione, gali padėti reguliuoti cholesterolio kiekį? Nors apie avižas ar linų sėmenis girdime dažnai, sorų košė vis dar lieka nuošalyje – be reikalo.

Sotumo jausmą ilgai išlaikanti, švelnaus skonio ir puikiai virškinama, sorų košė turi unikalių savybių, kurios gali būti naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai. Tyrimai rodo, kad šiuose smulkiuose grūdeliuose slypi natūralių medžiagų, galinčių mažinti „blogąjį“ cholesterolį kraujyje. Ir tai tik viena iš priežasčių, kodėl verta ją įtraukti į mitybą dažniau.

Pasigilinkime, kaip sorų košė veikia cholesterolį, kokie vitaminai ir mineralai tai lemia bei kaip ją skaniai įtraukti į kasdienybę.

Kaip sorų košė padeda mažinti cholesterolį?

Sorų košė cholesteroliui mažinti veikia dėl kelių svarbių savybių, kurias patvirtina ir moksliniai šaltiniai. Nors tai paprastas grūdas, jo sudėtyje slypi galingas poveikis širdžiai ir kraujagyslėms.

Pirmiausia, sorų kruopose gausu netirpių ir tirpių skaidulų. Būtent pastarosios padeda „surinkti“ cholesterolį iš virškinimo sistemos ir jį pašalinti iš organizmo, kol jis nepatenka į kraują. Tyrimai rodo, kad vartojant daugiau skaidulų turinčio maisto, galima reikšmingai sumažinti MTL – „blogojo“ cholesterolio – kiekį.

Taip pat soruose yra:

  • Niacino (vitamino B3) – šis vitaminas dalyvauja lipidų apykaitoje ir gali mažinti cholesterolio sintezę kepenyse.
  • Fitosterolių – augalinės kilmės junginių, konkuruojančių su cholesteroliu dėl pasisavinimo žarnyne.
  • Magnio ir kalio, kurie palaiko normalią kraujagyslių veiklą ir padeda reguliuoti kraujospūdį.

Visos šios medžiagos kartu veikia profilaktiškai, o reguliarus sorų košės vartojimas gali būti natūrali pagalba širdžiai – ypač tiems, kurie nenori iš karto griebtis vaistų ar jau turi padidėjusį cholesterolio kiekį.

Kodėl sorų košė ypač naudinga vyresniame amžiuje?

Senstant žmonės susiduria su padidėjusiu cholesterolio kiekiu, kraujospūdžio svyravimais ar medžiagų apykaitos sutrikimais. Tokiais atvejais mityba tampa ne mažiau svarbi nei vaistai. Būtent čia sorų košė gali tapti tyliu, bet veiksmingu sąjungininku.

Ji neapsunkina virškinimo, švelniai veikia žarnyną ir padeda palaikyti energijos lygį dienos metu. Reguliariai vartojama sorų košė palaiko normalią širdies veiklą, nes yra natūraliai turtinga magnio ir B grupės vitaminų.

Be to, ji nesukelia staigių cukraus šuolių kraujyje, todėl puikiai tinka net ir tiems, kuriems aktualus diabeto ar priešdiabetinės būklės valdymas.

Šiltas, švelnus ir tuo pačiu sotus patiekalas dažnai tampa atradimu vyresnio amžiaus žmonėms, ieškantiems subalansuotos, bet nesudėtingos mitybos.

Kada ir kaip geriausia valgyti sorų košę?

Kad sorų košė būtų veiksminga, svarbu ne tik ką valgote, bet ir kaip tai darote. Pati košė yra universali – tinka tiek pusryčiams, tiek pietums, net kaip garnyras vietoje bulvių ar ryžių.

Pusryčiams ją galima virti vandenyje ar augaliniame piene, pagardinti trupučiu cinamono ar smulkintų riešutų. Tokia kombinacija suteikia ilgalaikio sotumo ir puikiai pradeda dieną. Vakarienei ji tinka kaip švelnus patiekalas, kuris neapsunkina virškinimo ir leidžia organizmui pailsėti naktį.

Svarbu vengti perteklinio druskos ir cukraus kiekio – sorų košė turi savo natūralų, šiek tiek riešutinį skonį, kurį galima sustiprinti žolelėmis ar garintomis daržovėmis. Taip ne tik išsaugosite maistines medžiagas, bet ir padidinsite jos naudą organizmui.

Kodėl ši košė vis dar nepelnytai pamiršta?

Sorų kruopos medinėje lėkštėje su samteliu – natūralus produktas širdžiai
Sorų kruopos – vertingas grūdas, padedantis mažinti cholesterolio kiekį kraujyje

Nors sorų košė dar visai neseniai buvo dažnas patiekalas lietuvių virtuvėje, šiandien ji retai atsiduria ant stalo. Dalis žmonių jos vengia dėl kiek neįprasto skonio ar paprasčiausiai nežino, kuo ji išsiskiria.

Tuo tarpu didžiausias jos privalumas slypi paprastume – tai lengvai virškinami, bet maistinių medžiagų turtingi grūdai, kurie palaiko sveikatą be sudėtingų receptų ar brangių papildų.

Skirtingai nei rafinuoti ryžiai ar bulvės, sorai turi daugiau skaidulų, mažesnį glikeminį indeksą ir pasižymi cholesterolį reguliuojančiu poveikiu. Dėl šių priežasčių jie turėtų grįžti į mūsų kasdienį racioną, ypač kai kalbame apie širdies sveikatą ar vyresnio amžiaus žmonių mitybą.

Laikas iš naujo atrasti šį paprastą produktą – jis vertas daugiau nei kartą per metus prisiminto garnyro vaidmens.

Paprastas pasirinkimas, didelė nauda

Sorų košė cholesteroliui mažinti – tai vienas iš tų atvejų, kai paprastas, pamirštas maisto produktas gali turėti reikšmingos naudos sveikatai. Ji veikia švelniai, bet kryptingai: padeda reguliuoti cholesterolio kiekį, stiprina širdį, gerina virškinimą ir suteikia sotumo jausmą be apkrovos organizmui.

Įtraukus sorų košę į kasdienį racioną, ypač vyresniame amžiuje ar esant širdies kraujagyslių sutrikimų rizikai, galima gauti realios naudos be pastangų. Svarbiausia – reguliarumas, subalansuota mityba ir supratimas, kad net ir tokie paprasti produktai kaip košė, gali būti vertinga sveikatos investicija.

Populiariausi

- Reklama -

Naujausi

- Reklama -

Rekomenduojame

- Reklama -

Skaitykite daugiau