PatarimaiVynuogių nauda sveikatai – kurios spalvos vynogės naudingiausios?

Vynuogių nauda sveikatai – kurios spalvos vynogės naudingiausios?

Vynuogės daugelį vilioja dėl savo saldumo, bet šie vaisiai – kur kas daugiau nei tik desertas. Nuo senų laikų jos buvo laikomos gyvybingumo ir ilgaamžiškumo simboliu, o šiuolaikiniai tyrimai patvirtina, kad vynuogės išties turi gausybę medžiagų, padedančių stiprinti sveikatą.

Įdomiausia tai, kad skirtingų spalvų vynuogės gali turėti nevienodą poveikį organizmui – nuo širdies apsaugos iki pagalbos virškinimui. Todėl verta pažvelgti giliau ir išsiaiškinti, kokią naudą gali duoti šis mažas, bet galingas vaisius.

Raudonos ir juodos vynuogės pasižymi stipriausia nauda sveikatai

Juodos vynuogės ir jų nauda sveikatai – resveratrolis, naudingas širdžiai ir kraujagyslėms.
Juodos vynuogės ypač vertinamos dėl resveratrolio. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Šių spalvų vynuogės laikomos tikromis antioksidantų „bombomis“. Jose gausu resveratrolio – junginio, kuris siejamas su širdies sveikata ir ilgaamžiškumu. Be to, tamsios vynuogės turi daugiau polifenolių nei žalios, todėl jų poveikis organizmui dar stipresnis.

Naudos sveikatai:

  • Padeda palaikyti normalią širdies ir kraujagyslių veiklą.
  • Mažina uždegiminius procesus organizme.
  • Gali sulėtinti senėjimo procesus ląstelių lygiu.
  • Stiprina imuninę sistemą.
  • Skatina gerą smegenų veiklą ir atmintį.

Raudonos bei juodos vynuogės – puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško natūralaus būdo sustiprinti organizmą. Jų nauda sveikatai pranoksta paprastą užkandį, todėl verta įtraukti jas į kasdienį racioną.

Žaliosios vynuogės pasižymi lengvumu ir gaivumu

Žalios vynuogės ir jų nauda sveikatai – lengvai virškinami vaisiai, palaikantys energiją.
Žalios vynuogės suteikia gaivumo ir lengvai virškinamos. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Žalios vynuogės dažniausiai vertinamos dėl savo gaivaus skonio ir lengvo virškinamumo. Jos turi mažiau resveratrolio nei tamsios, tačiau pasižymi kitomis savybėmis, kurios ypač naudingos virškinimo sistemai ir odos grožiui.

Naudos sveikatai:

  • Padeda palaikyti sveiką virškinimo sistemą.
  • Gerina medžiagų apykaitą.
  • Skatina odos elastingumą ir švytėjimą.
  • Turi daug vandens, todėl natūraliai drėkina organizmą.
  • Suteikia greitos energijos dėl natūralių cukrų.

Žaliosios vynuogės – puikus pasirinkimas tiems, kurie nori lengvo užkandžio dienos metu ar gaivaus priedo prie salotų. Jų švelnesnė sudėtis ypač tinka jautresniam skrandžiui.

Baltosios vynuogės padeda stiprinti imunitetą

Baltos vynuogės ir jų nauda sveikatai – švelnus poveikis virškinimui ir organizmo valymui.
Baltos vynuogės dažnai naudojamos natūraliam organizmo balansui palaikyti. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Baltosios vynuogės yra švelnaus skonio ir pasižymi didesniu antioksidantų kiekiu nei žaliosios. Jos ypač vertinamos dėl imunitetą stiprinančių medžiagų bei gebėjimo padėti organizmui atsikratyti toksinų.

Naudos sveikatai:

  • Stiprina imunitetą dėl vitamino C.
  • Saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų.
  • Skatina toksinų pasišalinimą iš organizmo.
  • Gali padėti palaikyti sveiką širdies darbą.
  • Gerina odos būklę, suteikia skaistumo.

Baltosios vynuogės dažnai naudojamos tiek šviežios, tiek sultyse, nes jų lengvas skonis tinka prie įvairių patiekalų. Be to, tai puikus užkandis, kuris kartu suteikia ir naudingų medžiagų organizmui.

Vynuogių nauda sveikatai pasireiškia skirtingomis spalvomis

Kiekviena vynuogių rūšis turi savo stiprybes – tamsiosios ypač turtingos antioksidantais, žaliosios pasižymi gaivumu ir lengvumu, baltosios stiprina imunitetą. Nesvarbu, kokią spalvą rinksitės, visos jos gali būti puikus kasdienės mitybos priedas.

Vynuogių nauda sveikatai slypi jų įvairovėje – derinant skirtingas spalvas, galima ne tik pasimėgauti skonių gausa, bet ir gauti visą spektrą organizmui naudingų medžiagų. Tai paprastas būdas pasirūpinti savo savijauta natūraliai.

Vynuogių nauda patvirtinta moksliniais tyrimais

Moksliniai tyrimai rodo, kad vaisiai ir daržovės yra vieni svarbiausių kasdienės mitybos elementų. Jie aprūpina organizmą ne tik vitaminais bei mineralais, bet ir daugybe bioaktyvių junginių, kurie padeda palaikyti sveikatą ir mažina įvairių ligų riziką.

Ypač akcentuojamas antioksidantų vaidmuo – būtent jų gausu vynuogėse. Šios medžiagos padeda kovoti su oksidaciniu stresu, lėtina uždegiminius procesus ir stiprina bendrą organizmo atsparumą. Įvairių spalvų vynuogės papildo mitybą skirtingais junginiais, todėl jas verta įtraukti į kasdienį racioną kuo įvairesniais būdais.

Šaltinis: Rui Hai Liu, Health-Promoting Components of Fruits and Vegetables in the Diet, Advances in Nutrition, Volume 4, Issue 3, 2013, Pages 384S–392S, ISSN 2161-8313, DOI: 10.3945/an.112.003517.

Vynuoges verta valgyti kasdien mažomis porcijomis

Nors vynuogės naudingos, jos turi ir nemažai natūralių cukrų. Todėl geriausia jas vartoti saikingai – kaip užkandį, o ne pagrindinį patiekalą. Tokiu būdu organizmas gauna naudingų medžiagų, bet išvengiama cukraus pertekliaus.

Valgant vynuoges reguliariai, jos padeda palaikyti energijos lygį dienos metu. Tai ypač pravartu tiems, kurie daug juda ar nori greitai atsigauti po fizinės veiklos.

Svarbu nepamiršti, kad šviežios vynuogės yra naudingiausios. Sultys ar džiovinti vaisiai išlieka skanūs, tačiau turi daugiau cukraus ir mažiau naudingų medžiagų nei uogos tiesiai nuo kekės.

Populiariausi

- Reklama -

Naujausi

- Reklama -

Rekomenduojame

- Reklama -

Skaitykite daugiau