Sodas ir daržasKada kasti svogūnus, kad per žiemą nesupūtų – ūkininkų patarimai

Kada kasti svogūnus, kad per žiemą nesupūtų – ūkininkų patarimai

Kai žinai, kada kasti svogūnus, žiema tampa kur kas ramesnė – nereikia bijoti, kad derlius pradės pūti dar spintoje. Teisingai parinktas kasimo laikas lemia, kiek ilgai svogūnai išsilaikys sultingi ir sveiki. Kelių dienų klaida gali reikšti, kad vietoje gražių svogūnų teks matyti minkštas, pajuodusias galvutes.

Tinkamas momentas svogūnams kasti atpažįstamas ne pagal kalendorių, o pagal jų išvaizdą. Patyrę daržininkai sako: stebėkite laiškus. Kai jie pradeda gelsti, džiūti ir gulti ant žemės, atėjo metas imti kastuvą ar šakes. Jei nuskubėsite per anksti – svogūnai bus per minkšti ir prastai laikysis.

Be laiku nuimto derliaus, būtinas ir tinkamas džiovinimas. Svogūnai turi išdžiūti su visomis šaknelėmis ir laiškais, gerai vėdinamoje vietoje, ant kartono ar grotelių, bet jokiu būdu ne ant celofano. Tik taip jie išlaikys savo skonį, tvirtumą ir atsparumą visą žiemą.

Kaip atpažinti, kad metas kasti svogūnus

Kad svogūnai per žiemą nesupūtų, reikia juos nuimti laiku. Lengviausia orientuotis pagal laiškus – jei jie pradeda gelsti ir gulti ant žemės, tai ženklas, kad svogūnai jau subrendę. Kasti reikia tik sausu oru, kad galvutės nebūtų drėgnos.

Patyrę daržininkai pataria atkreipti dėmesį į šiuos požymius:

  • Daugiau nei pusė laiškų pageltę.
  • Laiškai pradeda gulti ant žemės.
  • Svogūno kaklelis sausas arba beveik sausas.
  • Galvutės tvirtos ir gerai susiformavusios.
  • Oda ant svogūno sausa, plona ir lengvai lupasi.
  • Dirva sausa – nėra šviežių lietaus pėdsakų.

Jeigu laiškai nudžiūvo dėl ligos, pavyzdžiui, miltligės, svogūnus reikia kasti anksčiau, net jei jie dar nepasiekė pilnos brandos. Tokiu atveju geriausia juos sunaudoti konservavimui, užšaldyti arba sudžiovinti.

Kaip tinkamai išdžiovinti svogūnus, kad laikytųsi per žiemą

Kai svogūnai nukasti, svarbiausia juos gerai išdžiovinti. Tai ne tik sustabdo puvimo procesus, bet ir leidžia svogūnams sukietėti, kad žiemą nesusitrauktų ar nesupūtų. Džiovinimui pasirinkite sausą, gerai vėdinamą vietą – pavyzdžiui, pastogę, ūkinį pastatą ar terasą, kur nepatenka lietus.

Svogūnai turi džiūti su visais laiškais ir šaknelėmis. Tokiu būdu maistinės medžiagos iš laiškų patenka į galvutę ir pagerina jos išsilaikymą.

Džiovinimo laikotarpis gali užtrukti nuo kelių dienų iki dviejų savaičių, priklausomai nuo oro sąlygų. Tik tada, kai kakleliai visiškai sausi, galima kirpti laiškus ir nupjauti šaknis.

Kad svogūnai sandėliavimo metu ilgiau laikytųsi, juos reikėtų laikyti vėsioje, sausoje ir tamsioje vietoje. Tinkamai paruoštas ir išdžiovintas derlius gali išsilaikyti net iki pavasario.

Dažniausios klaidos, dėl kurių svogūnai supūva per žiemą

Didžiausia klaida – kasti svogūnus per anksti, kai jų kaklelis dar storas ir minkštas. Tokie svogūnai dar nėra pilnai subrendę, todėl žiemą greitai pradeda pūti. Bet ir per ilgai laukti negalima – jei galvutės pradeda skilinėti ar leidžia naujus laiškus, derlius jau praranda kokybę.

Kita bėda – netinkamas džiovinimas. Jei svogūnai laikomi drėgnoje vietoje, ant žolės ar plastikiniuose maišuose, jie įgeria drėgmę ir pradeda gesti. Svarbiausia – kad džiovinant ir laikant būtų gera ventiliacija.

Kad svogūnai išliktų sveiki iki pavasario, tiesiog laikykitės paprastos taisyklės: nuimkite juos laiku, išdžiovinkite sausoje, vėsioje vietoje ir laikykite taip, kad jie galėtų „kvėpuoti“. Tuomet ir žiemą turėsite tvirtą, sveiką derlių.

Kaip tinkamai džiovinti svogūnus po kasimo

Ūkininko rankos deda ką tik iškastus svogūnus į pintą krepšį – tinkamas laikas svogūnų derliaus nuėmimui, kad jie gerai išsilaikytų per žiemą.
Ką tik iškasti svogūnai, dedami į pintą krepšį, prieš džiovinimą. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Vos ištraukus svogūnus iš žemės, jų nereikėtų tuoj pat genėti ar plauti. Leiskite jiems natūraliai pradžiūti – tai padeda užsiverti kakleliui ir sustabdo puvimo procesus.

Geriausia džiovinti šiltoje, sausoje ir gerai vėdinamoje vietoje. Jei laikysite lauke, pasirūpinkite, kad jie būtų nuo lietaus ir rasos apsaugoti. Patogu paskleisti svogūnus ant grotelių, kartono ar medinių lentų, bet jokiu būdu ne ant plastiko.

Patarimai džiovinimui:

  • Palikite laiškus ir šaknis, kol svogūnai visiškai išdžius.
  • Kas kelias dienas apverskite, kad džiūtų tolygiai.
  • Laikykite vienu sluoksniu, kad gumbai nekontaktuotų tarpusavyje.

Tinkamai išdžiovinti svogūnai bus kieti, sausi, su plona, traškia luobele – tokie be vargo išsilaikys iki pavasario.

Išvada

Kai žinai, kada kasti svogūnus ir kaip juos paruošti žiemai, derlius džiugins ne tik rudenį, bet ir visą šaltąjį sezoną. Laiku nuimtas ir tinkamai išdžiovintas svogūnas išliks sultingas, aromatingas ir nepraras skonio iki pat pavasario.

Tačiau svabu neskubėti ir laikytis kelių paprastų taisyklių: stebėti laiškų būklę, kasti sausą dieną ir užtikrinti kokybišką džiovinimą. Tokiu būdu jūsų pastangos darže atsipirks šimtą kartų – kiekvieną kartą, kai žiemą pjaustysite tobulai išsilaikiusį svogūną savo patiekalams.

Populiariausi

Naujausi

Rekomenduojame

Skaitykite daugiau