SveikataProduktai, kurių atsisakius dingo ligos – gyvenimas pasikeis per mėnesį

Produktai, kurių atsisakius dingo ligos – gyvenimas pasikeis per mėnesį

Kartais sveikatos pokyčiai prasideda ne nuo papildų ar vaistų, o nuo to, kas kasdien atsiduria mūsų lėkštėje. Nors daugelis esame įpratę manyti, kad „viskas su saiku“ – kai kurių produktų atsisakymas duoda tokį akivaizdų rezultatą, jog abejonių nebelieka.

Produktai, kurių reikėtų vengti, dažniausiai puikuojasi prekybos centrų lentynose, o jų skonis, žinoma, malonus. Tačiau būtent šie skanėstai ilgainiui susiję su uždegimais, virškinimo problemomis, energijos svyravimais, o neretai ir rimtesnėmis ligomis.

Viena didžiausių klaidų – tikėti, kad mitybos pokyčiai reikalauja kančių. Iš tiesų daugybė žmonių atrado, jog vos per mėnesį atsisakius tam tikrų produktų, pagerėjo savijauta, dingo lėtiniai negalavimai, o gyvenimo kokybė pakilo.

1. Cukrus – saldus, bet pavojingas įprotis

Cukrus dažnai laikomas viena iš didžiausių šiuolaikinės mitybos problemų. Jis ne tik skatina nutukimą, bet ir tiesiogiai siejamas su uždegimais, cukriniu diabetu, širdies ligomis.

Produktai, kurių reikėtų vengti, labai dažnai slepia cukrų net ten, kur jo visai nesitiki – padažuose, duonoje, pusfabrikačiuose ar net „sveikuose“ užkandžiuose.

Net nedidelis jo kiekis kasdien kaupiasi, o organizmas ima signalizuoti: atsiranda nuovargis, galvos skausmai, net odos bėrimai.

Produktai, kurių reikėtų vengti arba atsisakyti

  • Gazuoti saldūs gėrimai
  • Energiniai gėrimai
  • Pakuoti vaisių nektarai ir sultys su pridėtiniu cukrumi
  • Įvairūs saldainiai (karamelės, guminukai, šokoladiniai batonėliai)
  • Bandelės, spurgos, pyragai ir sausainiai iš parduotuvės
  • Pramoniniai ledai
  • Granolos batonėliai, kuriuose dažnai būna daug cukraus
  • Pusryčių dribsniai (ypač spalvoti, skirti vaikams)
  • Jogurtai su skoniais (ypač vaisiniai, uogų skonio)
  • Kondensuotas pienas
  • Pirkta uogienė, džemai su dideliu cukraus kiekiu
  • Sirupai (agavų, kukurūzų, gliukozės-fruktozės sirupas)

Tie, kurie ryžosi bent mėnesiui atsisakyti pridėtinio cukraus, dažnai pastebi ryškų pokytį – ne tik sumažėjusį svorį, bet ir aiškesnes mintis, stabilesnę nuotaiką bei geresnį miegą.

2. Pieno produktai – ar jie tikrai tinka visiems?

Pieno produktai ilgus metus buvo laikomi sveikatos šaltiniu, tačiau vis dažniau žmonės pastebi, kad būtent jų atsisakius pasikeičia savijauta.

Viena pagrindinių priežasčių – laktozės netoleravimas. Net jei jis nėra stiprus, daugelis nejaučia akivaizdžių simptomų, kol neišbraukia pieno iš mitybos. Tik tuomet pastebi, kad sumažėjo nuovargis, nebeliko nuolatinio pilvo pūtimo ar odos bėrimų.

Be to, kai kuriems žmonėms pieno produktai skatina uždegimus. Tai ypač pastebima sąnariuose – sumažinus pieno vartojimą, sąnariai tampa lankstesni, nebeskauda rytais ar po fizinio krūvio.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad atsisakius pieno sumažėja peršalimo ligų ar kvėpavimo problemų. Pieno baltymai kartais didina gleivių kaupimąsi, tad neretai atsisakius pieno palengvėja kvėpavimas, dingsta užgulusi nosis ar chroniškas kosulys.

3. Perdirbtas maistas – tylus sveikatos griovėjas

Produktai kuriu reikėtų vengti – perdirbtos mėsos gaminiai ant stalo
Vizualus priminimas, kodėl verta vengti perdirbtos mėsos – shutterstock.com

Perdirbtas maistas dažnai atrodo patogus ir greitas sprendimas, tačiau ilgainiui jis tampa viena dažniausių prastos savijautos priežasčių.

Daugelis tokių produktų turi ne tik daug druskos, cukraus ar nesveikų riebalų, bet ir įvairių priedų, kurie trikdo virškinimą, skatina uždegimus ir net hormonų disbalansą.

Dalis žmonių pastebi, kad atsisakius perdirbto maisto, sveikata pagerėja jau po kelių savaičių – sumažėja svoris, pagerėja odos būklė, o kūnas tampa lengvesnis.

Produktai, kurių reikėtų vengti šioje kategorijoje:

  • Dešros, dešrelės, rūkytos mėsos gaminiai
  • Pusfabrikačiai – koldūnai, picos, paruošti patiekalai
  • Traškučiai, kukurūzų spragėsiai, sūrūs užkandžiai
  • Saldinti gazuoti gėrimai, vaisvandeniai
  • Pramoniniai saldumynai – batonėliai, sausainiai, pyragai
  • Majonezas, riebūs padažai ir užtepėlės iš parduotuvės

Tokių produktų atsisakymas – vienas lengviausių būdų pradėti pokyčius. Jau vien mažinant jų kiekį, organizmas greitai reaguoja: mažėja uždegimų židiniai, gerėja nuotaika, krenta svoris.

4. Baltų miltų produktai – slaptas priklausomybės šaltinis

Baltų miltų gaminiai dažnai atrodo nekalti, tačiau būtent jie yra vienas pagrindinių virškinimo problemų šaltinių.

Kepiniai iš šių miltų greitai pakelia cukraus kiekį kraujyje, sukelia alkio bangas ir energijos svyravimus.

Daugeliui žmonių sumažinus šių produktų kiekį ar jų visiškai atsisakius, dingsta nuolatinis nuovargis, sotumo jausmas tampa stabilesnis.

Tokių produktų vartojimas ilgainiui gali paskatinti antsvorį, žarnyno problemas ir net odos bėrimus.

Produktai, kurių reikėtų vengti ar sumažinti iki minimumo:

  • Balta duona, batonai
  • Kepiniai iš kvietinių miltų – bandelės, pyragai, picos
  • Koldūnai, makaronai iš baltų miltų
  • Greito paruošimo blynai, blyneliai ir plonaplapiai
  • Sausi pusryčiai su baltais miltais

Kai šie produktai pakeičiami sveikesnėmis alternatyvomis, pavyzdžiui, viso grūdo gaminiais, pokyčiai pajuntami greitai – virškinimas pagerėja, sumažėja alkio priepuoliai, o kūnas tampa lengvesnis ir atsparesnis kasdieniams stresams.

Paprasti pokyčiai, kurie pakeičia kūno savijautą

Daugeliui atrodo, kad atsisakius kai kurių produktų teks badauti ar gyventi nuolat suvaržytai. Tačiau dažniausiai būna priešingai – kai iš raciono dingsta tam tikri produktai, kūnas pradeda veikti daug sklandžiau.

Pirmiausia dažniausiai pagerėja virškinimas. Be baltų miltų gaminių ir perdirbtų riebalų sumažėja pilvo pūtimas, nebėra sunkumo jausmo po valgio, o žarnynas pradeda dirbti taisyklingiau.

Antras ryškus pokytis – geresnė energija. Daugelis pastebi, kad atsisakius cukraus, saldumynų, perdirbtų produktų, išnyksta nuolatinis nuovargis ir „migla“ galvoje. Energija tampa stabilesnė visą dieną, nebereikia nuolat užkandžiauti ar ieškoti saldumynų.

Trečias dažnas rezultatas – lengvumas sąnariuose ir sumažėję uždegiminiai procesai. Tie, kas atsisakė baltų miltų, cukraus, rūkytų ar keptų gaminių, pastebi, kad sumažėja sąnarių skausmai, raumenų sustingimas, pagerėja net odos būklė.

Tokie pokyčiai dažnai tampa ne laikina dieta, o nauju gyvenimo būdu, nes grįžti prie ankstesnio maisto paprasčiausiai nebesinori.

Kokių ligų rizika sumažėja atsisakius kenksmingų produktų

Produktai kuriu reikėtų vengti – moteris atsisako riebaus maisto
Aiški žinutė apie žalingų patiekalų vengimą – shutterstock.com

Tam tikri kasdieniai produktai, ypač saldūs, perdirbti ir riebūs, tyliai veikia organizmą – nuo cukraus šuolių iki ilgalaikio uždegimo.

Jų atsisakius, daugeliui žmonių ne tik pagerėja savijauta, bet ir sumažėja rimtų ligų rizika. Tokie pokyčiai dažnai juntami jau per pirmą mėnesį, o ilgainiui jų nauda tampa dar akivaizdesnė.

Štai kokios ligos tampa retesnės, kai sumažinami ar visiškai išbraukiami produktai, kurių reikėtų vengti:

  • Nutukimas ir antsvoris
  • II tipo diabetas
  • Aukštas kraujospūdis
  • Širdies ir kraujagyslių ligos
  • Kepenų suriebėjimas
  • Lėtinis nuovargis
  • Virškinimo sutrikimai ir dirgliosios žarnos sindromas
  • Kai kurios odos problemos (aknė, rožinė)
  • Lėtiniai uždegimai
  • Kai kurių rūšių vėžys (ypač susijęs su žarnynu ar kasa)

Produktai, kurie išbalansuoja cukraus lygį, skatina uždegimą ar trikdo žarnyno veiklą, ilgainiui prisideda prie daugybės lėtinių ligų.

Atsisakius jų, organizmas gauna galimybę natūraliai atsigauti ir sustiprėti. Tai viena paprasčiausių, bet kartu ir veiksmingiausių ilgalaikio sveikatinimosi priemonių.

Maži pokyčiai, didelės permainos

Atsisakyti produktų, kurie kasdien mus vilioja savo skoniu, iš pradžių gali atrodyti sudėtinga. Tačiau daugelis pastebi, kad po kelių savaičių ne tik sumažėja potraukis saldumynams, miltiniams gaminiams ar riebiems patiekalams, bet ir gerėja bendra savijauta.

Primename, kad taai nereiškia visiško bado ar maisto atsisakymo. Tiesiog, vietoj tų produktų, kurių reikėtų vengti, galima rinktis natūralesnius, mažiau apdorotus ir maistingesnius. Tai leidžia išlaikyti sotumą, gauti reikiamų medžiagų ir kartu sumažinti daugelio ligų riziką.

Šis procesas nėra apie greitą dietą. Tai ilgalaikis sprendimas, kuris padeda susigrąžinti energiją, geresnę savijautą ir dažnai net sveikatą. Pirmieji pokyčiai gali pasirodyti jau po mėnesio, o kiekvienas žingsnis toliau stiprina kūną iš vidaus.

Produktai, kurių reikėtų vengti, dažnai tampa nebereikalingi, kai atrandamas natūralus, subalansuotas maistas, teikiantis tiek sotumo, tiek tikros naudos.

Populiariausi

- Reklama -

Naujausi

- Reklama -

Rekomenduojame

- Reklama -

Skaitykite daugiau