PatarimaiB klasės namo reikalavimai: svarbiausi aspektai

B klasės namo reikalavimai: svarbiausi aspektai

B klasės namo reikalavimai apima šiluminę izoliaciją, pastato sandarumą bei efektyvias inžinerines sistemas. Ši klasė užtikrina gerą energinį efektyvumą, tačiau neturi tokių griežtų standartų kaip aukštesnės A klasės. Vis dėlto, pastatas turi atitikti tam tikrus šiluminės izoliacijos ir energijos vartojimo standartus, kad būtų patogus gyventi ir ekonomiškas.

1. Bendrieji B klasės namo reikalavimai

B klasės energinio efektyvumo reikalavimai nustatomi pagal Lietuvos Respublikos statybos techninius reglamentus (STR) ir Europos Sąjungos direktyvas. B klasės pastatams būtina užtikrinti tam tikrą šilumos izoliacijos, energijos sąnaudų ir šildymo efektyvumo lygį. Tai reiškia, kad pastatas turi būti ne tik efektyvus, bet ir šiltas bei patogus gyventi.

Pagrindiniai reikalavimai apima:

  • Šiluminės varžos vertes sienoms, grindims, stogui ir langams.
  • Tinkamą sandarumą, kad būtų išvengta energijos nuostolių per nesandarumus.
  • Energijos suvartojimo ribas šildymui, vėdinimui, vėsinimui ir apšvietimui.

2. Šiluminė izoliacija

Vienas svarbiausių kriterijų yra pastato šiluminė izoliacija. Tai apima sienų, grindų, stogo ir langų izoliaciją. B klasės namui būtina, kad sienų šiluminė varža būtų ne mažesnė kaip R=5,0 m²K/W, o stogo varža – ne mažesnė nei R=6,0 m²K/W. Grindų šiluminė varža ant grunto turi būti ne mažesnė kaip R=4,5 m²K/W, o langų – R=1,1 W/m²K.

3. Langai ir durys

Kad pastatas atitiktų B klasės reikalavimus, langų ir durų šiluminės izoliacijos rodikliai turi atitikti nustatytas normas. Pavyzdžiui, langai turėtų turėti šilumos laidumo koeficientą U ≤ 1,1 W/m²K. Tai užtikrina, kad per langus bus prarandama mažai šilumos, o patalpos liks šiltos žiemos metu.

4. Sandarumas

Sandarumo testas yra privalomas B klasės namui. Tai reiškia, kad pastatas turi būti tinkamai sandarus, kad šiluma nebūtų prarandama per plyšius ar nesandarumus konstrukcijose. Pagal reikalavimus, pastato sandarumas turi atitikti n50 ≤ 1,5. Tai reiškia, kad per valandą pastate gali pasikeisti ne daugiau kaip 1,5 karto pastato oro tūris per nesandarumus, esant 50 Pa slėgiui.

5. Inžinerinės sistemos

B klasės namuose taip pat svarbus tinkamas inžinerinių sistemų parinkimas. Tai apima efektyvias šildymo, vėdinimo ir karšto vandens sistemas. Pavyzdžiui, šildymo sistema turi būti optimizuota taip, kad energijos sąnaudos šildymui neviršytų 75 kWh/m² per metus. Efektyvios rekuperacinės vėdinimo sistemos taip pat padeda išlaikyti gerą energinį efektyvumą ir sveiką patalpų mikroklimatą.

6. Saulės energija ir atsinaujinantys energijos šaltiniai

Nors B klasės namams nėra griežtai privalomi atsinaujinančių energijos šaltinių įrenginiai, jie gali padėti sumažinti energijos sąnaudas ir padidinti pastato energinį efektyvumą. Saulės kolektoriai ar fotovoltinės plokštės gali būti gera investicija siekiant sumažinti elektros ir šilumos sąnaudas.

7. Energijos sertifikatas

Kad pastatas būtų oficialiai priskirtas B energinio naudingumo klasei, jis turi gauti energinio naudingumo sertifikatą, kuris patvirtina, kad pastato energijos suvartojimas atitinka nustatytas ribas. Sertifikatas išduodamas pagal atliktus pastato energinio efektyvumo skaičiavimus ir sandarumo bandymo rezultatus.

Išvados

B klasės namo reikalavimai užtikrina subalansuotą energijos vartojimą ir patogumą. Ši energinio efektyvumo klasė yra puikus pasirinkimas tiems, kurie siekia komforto su optimaliomis energijos sąnaudomis. Laikantis šiluminės izoliacijos, sandarumo ir energijos vartojimo normų, galima pasiekti tiek gerą šilumos sulaikymą, tiek mažesnes šildymo sąskaitas.

Populiariausi

Naujausi

Rekomenduojame

Partneriai

Skaitykite daugiau