PatarimaiNiekada nevalgykite česnako su šiais produktais – pavojinga

Niekada nevalgykite česnako su šiais produktais – pavojinga

Česnakas daugelio laikomas natūraliu vaistu – jis stiprina imunitetą, valo organizmą ir saugo širdį. Tačiau mažai kas žino, kad tam tikras česnako derinimas maiste gali būti ne tik nenaudingas, bet ir pavojingas.

Mokslininkai ir gydytojai įspėja: kai kurios kombinacijos gali sutrikdyti virškinimą, sukelti nemalonių simptomų ar net pavojingai sąveikauti su vaistais.

Česnako derinimas maiste gali turėti šalutinių padarinių

Česnakas yra stiprus natūralus produktas, bet būtent dėl savo veikliųjų medžiagų jis ne visada dera su kitais maisto produktais. Kai kurie deriniai gali dirginti skrandį, sukelti dujų kaupimąsi ar net sutrikdyti kraujotaką.

Ypač pavojingas česnako derinimas maiste tada, kai jo vartojama daug arba kartu su tam tikrais vaistais. Tokiais atvejais nauda greitai gali virsti sveikatos problema.

Pavojingi česnako deriniai maiste

Nors česnakas turi daugybę sveikatai naudingų savybių, kai kurios kombinacijos gali pakenkti. Žemiau pateikiami dažniausiai minimi deriniai, kurių rekomenduojama vengti.

Česnakas ir medus

Abu produktai stiprina imunitetą, bet per didelis jų kiekis kartu gali skystinti kraują, sukelti galvos svaigimą ar net kraujavimus. Be to, tuščiu skrandžiu toks mišinys gali dirginti virškinimą.

Česnakas ir žuvis (ypač žalia)

Sushi ar kitos žalios žuvies patiekalai su česnaku gali sudirginti skrandį ir sukelti pykinimą, pūtimą ar spazmus. Jautresniems žmonėms toks derinys gali priminti apsinuodijimo simptomus.

Česnakas ir alkoholis

Česnakas kartu su alkoholiu dirgina skrandžio gleivinę, didina refliukso riziką, o vartojamas dažnai – gali apsunkinti kepenų darbą. Taip pat dažnai pasireiškia svaigulys ir nuovargis.

Česnakas ir pienas

Nors kai kuriose tradicijose vadinamas sveiku deriniu, daugeliui žmonių jis sukelia pilvo pūtimą, dujų kaupimąsi ir sunkų kvapą, kurį sunkiau pašalinti.

Česnakas ir svogūnai (dideliais kiekiais)

Abu priklauso svogūninių šeimai. Suvalgius jų kartu per daug, gali atsirasti stiprus pilvo pūtimas, rėmuo ir nemalonus kūno kvapas.

Česnakas ir kava

Išgėrus kavos po česnako, stipriai dirginama skrandžio gleivinė, o blogas kvapas tampa intensyvesnis ir ilgiau išlieka. Kai kuriems žmonėms tai sukelia refliuksą.

Česnakas ir kai kurie vaisiai (pvz., ličiai, arbūzas)

Tiek česnakas, tiek šie vaisiai tradiciškai laikomi „kaitinančiais“ produktais. Jų derinys gali sukelti galvos skausmus, svaigimą ar net odos bėrimus.

Česnakas ir vaistai

Tai pavojingiausia kombinacija. Didelis česnako kiekis gali sustiprinti kraują skystinančių vaistų poveikį, sumažinti cukraus lygį vartojant vaistus nuo diabeto ar paveikti kraujospūdį reguliuojančius preparatus. Tokiais atvejais būtina pasitarti su gydytoju.

Česnaką galime vartoti saugiai, jei laikomės paprastų taisyklių

Ant pjaustymo lentos smulkinamas česnakas – česnako derinimas maiste gali lemti tiek naudą, tiek rizikas sveikatai.
Česnako derinimas maiste svarbus – tinkamai vartojamas jis stiprina organizmą, bet su kai kuriais produktais gali būti pavojingas. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Česnakas iš tiesų yra vienas iš stipriausių natūralių produktų, tačiau kaip ir bet kuris vaistas, jis reikalauja saiko. Nedidelė porcija kasdien gali suteikti naudą, o perteklius – tik pakenkti.

Specialistai rekomenduoja vartoti 1–2 skilteles per dieną. Tai kiekis, kuris sustiprina imunitetą, palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą, bet nesukelia šalutinio poveikio. Jeigu mėgstate česnaką, geriausia jį valgyti kartu su maistu, o ne tuščiu skrandžiu.

Naudingiausias česnakas yra šviežias. Kepant ar verdant, dalis veikliųjų medžiagų prarandama, todėl verta įdėti jo į patiekalus jau baigiant gaminti arba naudoti kaip pagardą prie salotų. Taip išlaikysite maksimalų poveikį.

Dar vienas svarbus dalykas – individuali organizmo reakcija. Jei po česnako atsiranda diskomfortas, virškinimo sutrikimai ar keistai stiprus poveikis kartu su vaistais, būtina sumažinti kiekį ir pasitarti su gydytoju. Kiekvieno žmogaus kūnas reaguoja skirtingai, todėl svarbu klausytis savo organizmo signalų.

Išvados

Česnakas neabejotinai yra vienas iš galingiausių gamtos dovanų – jis stiprina imunitetą, palaiko širdies sveikatą ir padeda organizmui apsivalyti. Tačiau net ir toks naudingas produktas gali tapti kenksmingas, jei vartojamas netinkamai.

Tam tikras česnako derinimas maiste gali sukelti virškinimo sutrikimus, pabloginti savijautą ar net pavojingai sąveikauti su vaistais. Todėl svarbu žinoti, kokių kombinacijų vengti, ir nepamiršti saiko.

Saugiausia strategija – kasdien vartoti nedideles česnako porcijas kartu su įprastu maistu, o ne derinti jį su „probleminiais“ produktais. Taip išsaugosite visas jo naudingąsias savybes ir išvengsite galimų rizikų.

Populiariausi

- Reklama -

Naujausi

- Reklama -

Rekomenduojame

- Reklama -

Skaitykite daugiau