PatarimaiŠis maistas gali būti priežastis, kodėl vis dar skauda sąnarius

Šis maistas gali būti priežastis, kodėl vis dar skauda sąnarius

Sąnarių skausmas vargina daugelį – ir ne tik dėl amžiaus ar per didelio fizinio krūvio. Kartais diskomfortą sukelia tai, ką valgome kasdien. Net atrodytų sveiki produktai gali skatinti uždegimus ir silpninti sąnarius.

Maistas kenkiantis sąnariams dažnai būna mūsų įpročių dalis – cukrus, tam tikri riebalai ar perdirbti gaminiai. Jei sąnariai vis primena apie save, gali būti, kad laikas peržiūrėti savo mitybą.

Kai sąnarius skauda ne dėl amžiaus, o dėl maisto

Kai tam tikri produktai nuolat sukelia uždegimą, sąnariuose pradeda kauptis skysčiai, jie patinsta, o judesiai tampa sunkesni. Po kurio laiko skausmas tampa nuolatinis, o paprasti veiksmai – lyg iššūkis.

Jei sąnarių skausmas kartojasi arba tampa stipresnis po tam tikrų valgių, verta atkreipti dėmesį į savo mitybą. Štai dažniausi požymiai, kad kaltas gali būti maistas kenkiantis sąnariams:

  • Sąnarių sustingimas rytais, trunkantis ilgiau nei kelias minutes
  • Patinimas ar šilumos pojūtis aplink kelių, alkūnių ar rankų sąnarius
  • Skausmas ar tempimas po riebaus, sūraus ar saldaus maisto
  • Sąnarių traškėjimas net be didesnio krūvio
  • Nuovargio jausmas, lyg kūnas būtų sunkus ar „apsunkęs“
  • Naktinis skausmas, trukdantis išsimiegoti

Šie simptomai gali atrodyti menki, tačiau ilgainiui jie signalizuoja apie rimtesnius uždegiminius procesus, kuriuos būtina stabdyti.

Produktai, kurie tyliai ardo jūsų sąnarius

Daug žmonių nustemba sužinoję, kad kasdien valgomi produktai gali būti pagrindinė sąnarių skausmo priežastis. Kai kurie iš jų atrodo visai nekalti – juk „visi tai valgo“. Tačiau tokia mityba lėtai, bet užtikrintai skatina uždegimus ir silpnina sąnarių audinius.

Pirmiausia verta paminėti cukrų ir visus saldintus gaminius – konditeriją, gaiviuosius gėrimus, net „sveikus“ batonėlius. Per didelis cukraus kiekis skatina uždegiminius procesus, todėl sąnariai tampa jautresni, ima tinti ir skaudėti.

Ne mažiau kenksmingi ir perdirbti produktai – dešros, greitas maistas, pusfabrikačiai. Juose gausu druskos, konservantų ir priedų, kurie trikdo vandens balansą ir sulaiko skysčius sąnariuose.

Riebūs, kepti patiekalai – dar viena dažna klaida. Kai organizmas gauna per daug sočiųjų riebalų, uždegimas tik stiprėja. Tie, kurie skundžiasi sustingusiais keliais ar alkūnėmis, dažnai pastebi pagerėjimą vos sumažinę kepto maisto kiekį.

Nepamirškime ir pieno produktų. Kai kuriems žmonėms jie gali skatinti uždegiminius procesus, ypač jei vartojami kasdien dideliais kiekiais. Tokiais atvejais verta juos pakeisti augaliniais pieno pakaitalais.

Produktai, atstatantys sąnarių sveikatą

Omega-3 turtinga lašiša, alyvuogių aliejus ir šviežios žolelės, gerinančios sąnarių sveikatą.
Omega-3 šaltiniai padeda mažinti uždegimą ir stiprina sąnarius. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Kai iš raciono pašalinami maisto produktai, kenkiantys sąnariams, svarbu juos pakeisti tais, kurie padeda organizmui gyti ir stiprėti. Tinkama mityba gali sumažinti uždegimą, pagerinti sąnarių lankstumą ir net skatinti kremzlių atsistatymą.

Pirmoje vietoje – riebios žuvys, tokios kaip lašiša, skumbrė ar sardinės. Jose gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios natūraliai mažina uždegimą ir apsaugo sąnarius nuo nusidėvėjimo. Net dvi porcijos per savaitę gali duoti akivaizdų rezultatą.

Kitas vertingas pasirinkimas – žalios lapinės daržovės, tokios kaip špinatai, lapinis kopūstas ar brokoliai. Juose gausu kalcio, magnio ir vitamino C – visų medžiagų, reikalingų sąnariams ir kaulams stiprinti.

Nepamirškime ir uogų – ypač mėlynių, spanguolių, vyšnių. Jose esantys antioksidantai padeda kovoti su uždegimu ir mažina skausmo pojūtį. Uogas galima valgyti šviežias arba dėti į kokteilius.

Naudingas ir alyvuogių aliejus – jame esantys riebalai palaiko sąnarių elastingumą ir padeda kremzlėms išlikti tvirtoms. Vienas šaukštas per dieną – ir sąnariai gauna viską, ko jiems reikia.

Dar vienas puikus pasirinkimas – imbieras ir ciberžolė. Šie prieskoniai veikia tarsi natūralūs priešuždegiminiai vaistai ir tinka beveik prie bet kokio patiekalo.

Kai mityboje atsiranda daugiau šių produktų, sąnarių būklė gali pagerėti net be vaistų – tiesiog kūnas pats pradeda gyti.

Išvada

Sąnarių skausmas dažnai nėra nei likimo, nei amžiaus pasekmė – daugeliu atvejų tai tiesiog netinkamos mitybos rezultatas. Pašalinus maistą, kenkiantį sąnariams, ir įtraukus daugiau priešuždegiminių produktų, kūnas pats pradeda taisytis.

Pakeitus keletą įpročių – sumažinus cukraus, perdirbto maisto ir riebalų kiekį – galima pasiekti daugiau, nei daugelis tikisi. Jau po kelių savaičių sąnariai tampa lankstesni, skausmas silpnėja, o judesiai vėl tampa lengvi. Klausykitės savo kūno. Jei po tam tikro maisto jaučiate maudimą ar sunkumą, tai signalas, kad laikas keisti mitybą.

Populiariausi

- Reklama -

Naujausi

- Reklama -

Rekomenduojame

- Reklama -

Skaitykite daugiau