PatarimaiKaip išlaikyti porus šviežius iki pavasario – patyrusių patarimai

Kaip išlaikyti porus šviežius iki pavasario – patyrusių patarimai

Porai yra viena tų daržovių, kurias galima išlaikyti šviežias visą žiemą. Tam tereikia žinoti kelis paprastus būdus, kad jie nesuvystų ir neprarastų skonio.

Vieniems labiau pasiteisina laikymas rūsyje, kiti palieka dirvoje ar šiltnamyje. Svarbiausia rasti tokį variantą, kuris patogus jūsų sąlygomis. Tuomet porų laikymas per žiemą taps visai nesudėtingas darbas.

Porų laikymas dirvoje

Porai nebijo šalčio, todėl vienas paprasčiausių būdų juos išlaikyti – palikti žemėje. Jei žiema nėra itin šalta, jie išsilaiko iki pat pavasario, o prireikus galima nusirausti tiek, kiek tuo metu reikia.

Kad augalai būtų apsaugoti nuo didesnių šalnų, lysvę galima uždengti mulčiumi – šiaudais ar durpėmis. Tokiu būdu šaknys išliks stabilioje temperatūroje, o pats poras nepraras drėgmės. Pavasarį jie bus tokie pat gaivūs kaip rudenį.

Porai puikiai laikosi rūsyje

Jeigu neturite galimybės palikti jų dirvoje, rūsio variantas – tikrai patikimas. Užtenka porus išrauti, nupjauti žaliąją dalį ir sudėti į kibirą ar dėžę su drėgnu smėliu. Svarbu, kad šaknys būtų apibertos, nes taip jos neišdžius ir išliks gyvybingos.

Tokiu būdu porai gali stovėti kelis mėnesius, net iki pat pavasario. Be to, rūsio vėsa ir drėgmė leidžia jiems išlikti traškiems, o ne suvytusiems, kaip dažnai nutinka laikant virtuvėje.

Porus galima užšaldyti ar užkonservuoti

porų laikymas per žiemą šaldiklyje – supjaustyti porų griežinėliai paruošti užšaldymui.
Supjaustyti porai šaldymui išlieka traškūs ir aromatingi. Nuotrauka iš: shutterstock.com

Jei neturite tinkamų sąlygų laikymui rūsyje ar šiltnamyje, porus galite užšaldyti arba paruošti atsargas stiklainiuose. Tai paprasti būdai, kurie leidžia išlaikyti jų skonį ir maistingas medžiagas iki pat kito derliaus.

Porų šaldymas

Norėdami turėti porų visą žiemą, galite juos paruošti šaldikliui. Procesas labai paprastas:

  • Nuplaukite ir nusausinkite porus.
  • Supjaustykite baltąją ir žaliąją dalį atskirai.
  • Sudėkite į sandarius maišelius arba dėžutes.
  • Užšaldykite ir naudokite sriuboms, troškiniams ar padažams.

Tokiu būdu paruošti porai išlaiko savo skonį ir vitaminus, o prireikus užtenka iškart berti į puodą, jų neatšildant.

Marinuotų porų receptas

Jei mėgstate įdomesnius skonius, porus galima ir užmarinuoti. Jie puikiai tinka prie mėsos ar žuvies patiekalų.

Reikės:

  • 500g jaunų porų;
  • 250ml vandens;
  • 250ml acto (6%);
  • 2 valg. š. cukraus;
  • 1 valg. š. druskos;
  • keli juodieji pipirai ir lauro lapas.

Porus supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į sterilizuotus stiklainius. Užvirinkite vandenį su actu, druska, cukrumi ir prieskoniais. Užpilkite marinatu porus, užsukite dangtelius ir apverskite. Po kelių savaičių jie įgauna ypatingą skonį.

Porų laikymas balkone ar garaže

Ne visi turi rūsį, bet tai dar nereiškia, kad porų neišsaugosite iki pavasario. Jie puikiai laikosi ir nekūrenamame balkone ar garaže, jei tik temperatūra svyruoja apie nulį, bet nekrenta iki stiprių šalčių.

Porus galima sudėti į dėžes ar kibirus, lengvai apiberti žemėmis arba drėgnu smėliu ir laikyti tokioje vietoje. Svarbu, kad jie nebūtų arti šildytuvų ar saulės spindulių, nes tada greitai išdžius.

Toks būdas patogus tuo, kad visada turite porų „po ranka“ – prireikus galima parsinešti jų porciją į virtuvę. Be to, balkone ar garaže jie išsilaiko gerokai ilgiau nei virtuvėje, kur šiluma ir sausas oras juos greitai sugadina.

Porų džiovinimas – patikimas būdas turėti atsargų visus metus

Džiovinimas – vienas paprasčiausių metodų, kuris nereikalauja daug vietos ir leidžia porus naudoti ištisus metus. Be to, džiovinti porai nepraranda savo aromato ir puikiai tinka sriuboms, troškiniams ar net kepiniams pagardinti.

Procesas labai paprastas. Porai nuplaunami, nusausinami ir supjaustomi plonais žiedeliais. Juos galima džiovinti specialioje džiovyklėje, orkaitėje arba net ant radiatoriaus, jei oras pakankamai sausas. Svarbu nesušildyti per daug – geriausia temperatūra apie 40–50 laipsnių.

Kai porai tampa visiškai sausi ir trapūs, juos sudėkite į sandarius stiklinius indelius ar maišelius. Tokiu būdu paruošti jie gali stovėti ne vienerius metus, neprarasdami savo skonio. Patogu ir tai, kad džiovintus porus galima tiesiog užpilti verdančiu vandeniu, ir jie greitai atsigaus.

Pabaigai

Porai – viena universaliausių daržovių, kurią tikrai verta išsaugoti iki pavasario. Nesvarbu, ar laikysite juos dirvoje, rūsyje, balkone, ar pasirūpinsite šaldymu bei džiovinimu – kiekvienas būdas turi savų privalumų.

Jeigu norite, kad jūsų šeima žiemą turėtų šviežių daržovių, verta pasimokyti, kaip teisingai prižiūrėti ir laikyti porus. O tada bus nesunku džiaugtis jų skoniu ne tik rudenį, bet ir ankstyvą pavasarį.

Tinkamai pasirinktas porų laikymas per žiemą taps maža paslaptimi, leidžiančia ištisus mėnesius turėti sveiką ir gardų priedą prie kasdienių patiekalų.

Populiariausi

- Reklama -

Naujausi

- Reklama -

Rekomenduojame

- Reklama -

Skaitykite daugiau