PatarimaiProduktas, kurį verta valgyti kasdien – apsaugo širdį ir kraujagysles

Produktas, kurį verta valgyti kasdien – apsaugo širdį ir kraujagysles

Širdis dirba be poilsio kiekvieną dieną, todėl nenuostabu, kad gydytojai vis dažniau pabrėžia mitybos svarbą. Nuo to, ką dedame į lėkštę, priklauso ne tik energija ar nuotaika, bet ir kraujagyslių bei širdies būklė. Vienas produktas išsiskiria ypatinga nauda – jis tarsi natūrali apsauga nuo cholesterolio pertekliaus, uždegimų ir kraujospūdžio svyravimų.

Kalbame ne apie sudėtingus papildus ar egzotiškus vaisius, o apie paprastą, lengvai prieinamą produktą, kurį daugelis galime valgyti kasdien. Įtraukus jį į mitybą, organizmas gauna medžiagų, kurios padeda palaikyti širdies ritmą, stiprina kraujagysles ir sumažina širdies ligų riziką.

Kokie simptomai gali išduoti širdies ir kraujagyslių problemas?

Širdis ir kraujagyslės ilgą laiką gali tyliai „kentėti“, o pirmieji ženklai dažnai atrodo visai nekalti. Tačiau juos atpažinti svarbu, nes ankstyva reakcija padeda išvengti rimtų ligų.

Vienas dažniausių požymių – nuolatinis nuovargis. Jei net po poilsio jauti silpnumą ar trūksta energijos, tai gali rodyti, kad širdis nepajėgia tinkamai aprūpinti organizmo deguonimi.

Kitas signalas – dusulys net ir atliekant lengvus darbus. Jeigu lipant laiptais ar einant į parduotuvę pritrūksta oro labiau nei įprastai, tai gali būti kraujotakos problemų ženklas.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į dažną galvos svaigimą, širdies permušimus ar spaudimą krūtinėje. Nors tokie simptomai nebūtinai reiškia rimtą ligą, juos ignoruoti nereikėtų.

Kartais kūnas siunčia ženklus ir per išvaizdą: ištinusios kojos ar pėdos gali būti susijusios su sutrikusia kraujotaka ar širdies nepakankamumu.

Jei pastebi šiuos simptomus dažniau, verta pasikonsultuoti su gydytoju ir atlikti profilaktinius tyrimus. Kuo anksčiau nustatoma problema, tuo lengviau ją suvaldyti.

Produktas širdžiai – kodėl jis toks svarbus?

Mokslininkai jau seniai sutaria, kad kasdienė mityba tiesiogiai veikia širdies sveikatą. Vieni produktai gali kelti cholesterolio lygį, skatinti uždegimus, kiti – priešingai, apsaugoti kraujagysles ir sumažinti pavojingų ligų riziką. Tarp pastarųjų išsiskiria paprastas, bet labai naudingas produktas širdžiai – riešutai.

Riešutuose gausu augalinių baltymų, skaidulų, omega-3 riebalų rūgščių ir antioksidantų. Šios medžiagos veikia kartu, kad palaikytų normalią kraujotaką, mažintų blogojo cholesterolio kiekį ir aprūpintų širdį energija. Be to, jie suteikia sotumo jausmą, todėl padeda išvengti užkandžiavimo nesveiku maistu.

Įdomu tai, kad pakanka saujos riešutų per dieną, kad poveikis būtų juntamas. Tyrimai rodo, jog reguliarus jų vartojimas mažina širdies smūgio ir insulto riziką, o tuo pačiu gerina bendrą savijautą. Štai kodėl riešutai vis dažniau vadinami natūralia širdies apsauga.

Kokie riešutai labiausiai saugo širdį?

Ne visi riešutai vienodi – kiekviena rūšis pasižymi savita maistine sudėtimi. Vis dėlto dauguma jų turi bendrą bruožą: gausu gerųjų riebalų, skaidulų ir antioksidantų, kurie tiesiogiai veikia širdies bei kraujagyslių sveikatą.

Graikiniai riešutai

Šie riešutai – tikras omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Jos mažina uždegiminius procesus, padeda palaikyti sklandžią kraujotaką ir apsaugo nuo „blogojo“ cholesterolio kaupimosi.

Migdolai

Migdoluose gausu magnio – mineralo, kuris padeda reguliuoti kraujospūdį ir širdies ritmą. Be to, jie suteikia daug augalinių baltymų, todėl yra puikus užkandis.

Lazdyno riešutai

Šie riešutai išsiskiria antioksidantų gausa. Jie padeda apsaugoti kraujagyslių sieneles nuo oksidacinės žalos, kuri ilgainiui gali lemti aterosklerozę.

Anakardžiai

Anakardžiai suteikia naudingų riebalų ir baltymų, kurie padeda išlaikyti energiją. Jie taip pat palaiko normalų cholesterolio balansą kraujyje.


Rinkitės nesūdytus, natūralius riešutus. Per daug druskos ar kepinimas aukštoje temperatūroje gali panaikinti dalį jų naudos širdžiai. Sauja riešutų per dieną – paprastas būdas pasirūpinti širdimi ir kraujagyslėmis.

Kiek riešutų užtenka per dieną?

Įvairių rūšių riešutai dubenėlyje – natūralus pasirinkimas, saugantis širdį ir kraujagysles, palaikantis gerą savijautą.
Riešutai – paprastas ir skanus širdies sveikatos sąjungininkas. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Nors riešutai labai naudingi, jie yra kaloringi, todėl svarbu nepersistengti. Mitybos specialistai dažniausiai rekomenduoja saują riešutų per dieną – tai maždaug 30 gramų arba 20–25 vienetai, priklausomai nuo rūšies.

Tokio kiekio visiškai pakanka, kad gautume gerųjų riebalų, skaidulų, magnio ir antioksidantų, bet kartu neperžengtume kalorijų ribos. Riešutus galima valgyti kaip užkandį tarp valgymų, dėti į košes, salotas ar jogurtą.

Svarbu prisiminti, kad geriausia rinktis neglazūruotus ir nesūdytus riešutus. Taip išvengsi perteklinės druskos, cukraus ar nereikalingų riebalų, kurie sumažina visą jų naudą širdžiai ir kraujagyslėms.

Išvada

Riešutai širdies sveikatai gali tapti paprastu kasdieniu pasirinkimu, kuris veikia lyg natūrali apsauga nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Net nedidelė saujelė suteikia organizmui reikalingų riebalų rūgščių, magnio, kalio ir kitų medžiagų, padedančių palaikyti normalų kraujospūdį bei cholesterolio lygį.

Tai nėra stebuklingas vaistas, o labiau smulki, bet pastovi pagalba organizmui. Įtraukus riešutus į įprastą mitybą, ilgainiui širdis gali dirbti lengviau, o rizika susidurti su problemomis sumažėja.

Populiariausi

Naujausi

Rekomenduojame

Skaitykite daugiau