SveikataDietologas: smidrai – ilgaamžiškumo paslaptis

Dietologas: smidrai – ilgaamžiškumo paslaptis

Šių dienų sveikos gyvensenos dėmesio centre – ilgaamžiškumo siekis, apimantis tinkamos mitybos, fizinio aktyvumo ir emocinės sveikatos dermę. Gydytojas dietologas Edvardas Grišinas pabrėžia, kad lengviausias būdas pasiekti šių tikslų yra skiriant daugiau dėmesio mitybai, ypač sezoninių produktų vartojimui, tokių kaip smidrai.

Mitybos reikšmė ilgaamžiškumui

Dietologas Edvardas Grišinas teigia, kad tinkama mityba yra esminis ilgo gyvenimo veiksnys, kurį galima nesunkiai valdyti. Anot jo, netinkama mityba gali sukelti stresą organizmui, bloginti jo funkcionavimą ir didinti ligų riziką. Tačiau, tinkamai subalansuota mityba, įskaitant daug šviežių daržovių, vaisių ir grūdinių kultūrų, gali žymiai sumažinti lėtinių ligų riziką.

Smidrai – vertingas produktas

Grišinas pabrėžia, kad smidrai yra viena iš vertingiausių sezoninių daržovių. Ši daržovė ne tik gausi vitamino C ir chromo, bet taip pat yra puikus folio rūgšties šaltinis. Smidrai ypač naudingi žmonėms, turintiems anemiją ar geležies nepakankamumą. Juose esančios skaidulos, tokios kaip inulinas, gerina mikroelementų įsisavinimą ir reguliuoja riebalų apykaitą.

Smidrai kasdieniam valgiaraščiui

Pasak E. Grišino, smidrus galima valgyti beveik be apribojimų, nes jie turi labai mažą kalorijų kiekį. Tačiau gydytojas perspėja, kad žmonės, turintys virškinimo trakto problemų ar mikrofloros disbiozę, turėtų šią daržovę vartoti saikingai.

Kiti sezoniniai produktai ilgaamžiškumui

Dietologas taip pat rekomenduoja atkreipti dėmesį į kitus sezoninius produktus, tokius kaip ridikai ir petražolės. Ridikuose gausu folio rūgšties, kalio, kalcio ir vitamino K, o petražolėse yra daug organizmui reikalingų medžiagų. Be to, artėjant vasarai, verta mėgautis šilauogėmis ir lietuviškomis braškėmis, kurios yra puikūs vitamino C šaltiniai.

Išvada

Dietologas Grišinas pabrėžia, kad tinkamai subalansuota mityba gali ne tik prailginti gyvenimą, bet ir pagerinti jo kokybę. Rekomenduojama kasdien vartoti bent po vieną daržovę su kiekvienu patiekalu, siekiant užtikrinti organizmui būtinų medžiagų įsisavinimą.

Populiariausi

Naujausi

Rekomenduojame

Partneriai

Skaitykite daugiau