SveikataTopinambų nauda sveikatai – kai kas stebina net gydytojus

Topinambų nauda sveikatai – kai kas stebina net gydytojus

Topinambų nauda sveikatai seniau buvo vertinama tyliai – tai buvo paprastas, kaime augantis šakniavaisis. Tačiau šiandien jis grįžta su trenksmu. Gydytojai ir mitybos specialistai vis dažniau mini jį tarp sveikiausių augalinių produktų. Ir visai ne be reikalo.

Nuo virškinimo gerinimo iki cukraus kiekio kraujyje reguliavimo – topinambai gali stebinti net skeptikus. Be to, jie puikiai tinka tiek švieži, tiek kepti ar virti. Iš pažiūros paprastas, bet viduje – tikras organizmo draugas.

Topinambų nauda sveikatai

Topinambai ilgą laiką buvo vertinami kaip sotus, bet gana paprastas maistas. Tačiau pastaraisiais metais jų reputacija smarkiai išaugo – vis daugiau kalbama apie tai, kiek daug naudos sveikatai jie gali suteikti. Ir tai ne mada – jų sudėtis kalba pati už save.

Topinambų nauda sveikatai:

  • Palaiko normalų cukraus kiekį kraujyje
  • Gerina virškinimą
  • Stiprina žarnyno mikroflorą
  • Mažina cholesterolio kiekį (liaudiški vaistai nuo cholesterolio)
  • Padeda reguliuoti kraujospūdį
  • Turi priešuždegiminį poveikį
  • Stiprina imuninę sistemą
  • Suteikia ilgalaikio sotumo jausmą

Be viso to, topinambuose gausu skaidulų, kalio, inulino ir kitų vertingų medžiagų, kurios padeda kūnui veikti sklandžiau. Jie naudingi tiek tiems, kurie turi sveikatos problemų, tiek tiems, kurie tiesiog rūpinasi savijauta kasdien. Vartojant juos reguliariai, galima pastebėti daugiau energijos, lengvesnį virškinimą ir stabilesnį cukraus lygį.

Topinambų vartojimas

Topinambai – tai vienas iš tų produktų, kuriuos galima panaudoti įvairiai ir labai paprastai. Jie primena bulves, tačiau skonis švelnesnis, šiek tiek salstelėjęs, o nauda sveikatai – kur kas didesnė. Dėl savo universalumo topinambai tinka tiek kasdieniam maistui, tiek sveikatingumo mitybai.

Topinambus galima valgyti žalius – pavyzdžiui, tarkuotus į salotas arba supjaustytus plonais griežinėliais su trupučiu citrinos sulčių. Taip pat juos galima kepti orkaitėje, virti sriuboje, dėti į troškinius ar net gaminti trintas daržovių tyres. Svarbiausia – jų nepervirti, kad išliktų kuo daugiau naudingųjų medžiagų.

Dėl savo inulino kiekio jie ypač tinka žmonėms, kurie rūpinasi cukraus kiekiu kraujyje arba nori pagerinti žarnyno veiklą. O kadangi skonis primena riešutines bulves, juos dažnai mėgsta net vaikai.

Kam topinambai ypač naudingi?

Nors topinambai naudingi praktiškai visiems, kai kuriais atvejais jų teigiamas poveikis ypač pastebimas. Jie dažnai rekomenduojami žmonėms, kurie susiduria su tam tikrais sveikatos iššūkiais, bet tinka ir tiems, kurie tiesiog nori palaikyti organizmą natūraliu būdu.

Topinambų ypač verta įtraukti į mitybą sergantiems 2 tipo diabetu ar turintiems polinkį į padidėjusį cukraus kiekį kraujyje. Dėl inulino poveikio jie padeda palaikyti stabilesnį gliukozės lygį. Taip pat tai puikus pasirinkimas žmonėms su lėtu virškinimu, jautriu žarnynu ar dažnais pilvo pūtimais – skaidulos ir prebiotinės medžiagos palaiko žarnyno mikroflorą.

Naudingų medžiagų gausa daro topinambus vertingais ir tiems, kurie siekia mažinti cholesterolį ar palaikyti sveiką kraujospūdį. O jų sotumas ypač praverčia metant svorį – padeda ilgiau išlikti sotiems be papildomų kalorijų.

Ką verta žinoti prieš vartojant

Topinambai – natūralus ir saugus produktas, tačiau kaip ir kiekvienas maisto šaltinis, turi keletą niuansų. Prieš įtraukiant juos į kasdienį racioną, verta atkreipti dėmesį į kelias paprastas detales.

  • Valgant didesniais kiekiais gali sukelti pilvo pūtimą.
  • Rekomenduojama pradėti nuo mažų porcijų.
  • Geriausia vartoti šviežius arba lengvai termiškai apdorotus.
  • Jei turite virškinimo problemų – tarkuokite arba trinkite.
  • Sergant virškinamojo trakto ligomis, pasitarkite su gydytoju.
  • Geriausia rinktis ekologiškai augintus topinambus.
  • Nulupti tik prieš vartojimą – kitaip greitai praranda šviežumą.

Šių paprastų patarimų laikymasis padės mėgautis topinambų nauda be nemalonių pojūčių ir iš jų išspausti viską, ką geriausio gali pasiūlyti gamta.

Topinambų gumbų laikymas ir džiovinimas

Švieži, perpjauti topinambai – topinambų nauda slypi ir viduje, ir žievelėje
Perpjauti topinambų gumbai – vertingos medžiagos tiek išorėje, tiek viduje

Norint kuo ilgiau išlaikyti topinambų naudą, svarbu žinoti, kaip tinkamai laikyti jų gumbus. Kadangi jie greitai praranda drėgmę ir šviežumą, būtina pasirūpinti tinkamomis laikymo sąlygomis jau nuo pirmos dienos po derliaus nuėmimo ar įsigijimo.

Šviežius topinambų gumbus geriausia laikyti vėsioje ir drėgnoje vietoje – rūsyje arba šaldytuvo daržovių stalčiuje, įvyniotus į popierių ar laikraštį. Svarbu juos nulupti tik prieš vartojimą, nes kitaip pradeda vysti ir netenka dalies maistingųjų savybių.

Topinambus galima ir džiovinti – tam jie supjaustomi plonais griežinėliais ir džiovinami specialioje džiovyklėje ar orkaitėje žemoje temperatūroje (apie 45–50 °C). Džiovinti topinambai išsaugo didelę dalį naudingų medžiagų ir tinka arbatai ar milteliams gaminti. Tai puikus būdas pasinaudoti topinambų nauda net ir ne sezono metu.

Pabaigai

Topinambai – tai ne tik įdomus šakniavaisis, bet ir tikras atradimas sveikatai. Jie vertinami ne dėl mados, o dėl realios naudos, kurią pastebi vis daugiau žmonių. Nuo virškinimo iki cukraus kiekio kraujyje – topinambų nauda apima ne vieną svarbią organizmo funkciją.

Įtraukti juos į mitybą nėra sudėtinga – tereikia truputį noro ir smalsumo išbandyti ką nors naujo. Kartais būtent paprasti, natūralūs dalykai tampa ilgalaikiais sąjungininkais mūsų savijautai. Ir topinambai – kaip tik vienas iš jų.

Populiariausi

Naujausi

Rekomenduojame

Partneriai

Skaitykite daugiau