SveikataAugalas, kuris valo žarnyną ir stiprina imunitetą

Augalas, kuris valo žarnyną ir stiprina imunitetą

Trikertė žvaginė – augalas, kurį daugelis praeina net nepastebėję. Ji auga pakelėse, dirvonuose, daržuose, o jos smulkūs balti žiedai ir trikampės ankštarėlės išduoda, kad tai – ne šiaip piktžolė.

Seniau žolininkai žvaginę vertino kaip vertingą pagalbininkę virškinimui ir imunitetui stiprinti, o šiandien ją vis dažniau prisimena ir sveikos gyvensenos šalininkai.

Dėl savo sudėties šis augalas švelniai veikia žarnyną, padeda sureguliuoti tuštinimąsi, o tuo pačiu stiprina organizmo atsparumą. Tinkamai surinkta ir paruošta, ji gali tapti natūraliu kasdieniu sąjungininku – tiek valymui iš vidaus, tiek bendrai savijautai palaikyti.

Trikertės žvaginės nauda sveikatai ir organizmui

Liaudiški vaistai, tokie kaip trikertė žvaginė nuo seno žinoma kaip augalas, kuris padeda sureguliuoti virškinimą. Jos sudėtyje esantys augaliniai junginiai padeda mažinti žarnyno gleivinės sudirgimą, stabdo viduriavimą, o tuo pačiu skatina natūralų žarnyno valymosi procesą.

Dėl šių savybių ji ypač tinka žmonėms, kuriems dažnai pasitaiko virškinimo sutrikimų.

Be žarnyno veiklos palaikymo, žvaginė veikia visapusiškai – tonizuoja organizmą, stiprina kraujagysles, o kartu padeda greičiau atsigauti po ligų. Dėl sutraukiančio poveikio dažnai naudota net kraujavimų mažinimui, ypač moterų sveikatai.

Imunitetui ji padeda netiesiogiai – stiprindama bendrą organizmo būklę ir mažindama uždegiminius procesus.

Pagrindinės savybės:

  • Ramina ir stiprina žarnyną, padeda esant viduriavimui
  • Tonizuoja kraujagysles, gali stabdyti kraujavimus
  • Gerina skrandžio ir žarnyno gleivinės būklę
  • Turi švelnų priešuždegiminį poveikį
  • Padeda reguliuoti menstruacijas
  • Prisideda prie imuniteto stiprinimo per bendrą organizmo stiprinimą

Svarbiausia – šis augalas veikia švelniai, todėl tinka ilgalaikiam vartojimui, jei laikomasi tinkamų dozių. Dėl plataus poveikio spektro trikertė žvaginė gali būti naudinga tiek kasdieniam vartojimui, tiek konkretesniais sveikatos atvejais.

Kaip vartoti trikertę žvaginę

Ant stalo padėta džiovinimui paruošta trikertė žvaginė – su smulkiais baltais žiedais ir šakotais stiebais.
Surinkta žvaginė ruošiama džiovinimui – tinkama žarnynui ir imunitetui. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Trikertė žvaginė dažniausiai vartojama kaip užpilas arba nuoviras. Naudojama žydinti žolės dalis, kuri renkama balandžio–rugsėjo mėnesiais. Geriausia rinkti augalą žydėjimo pradžioje – tuomet veikliosios medžiagos būna stipriausios.

Paruošti užpilą paprasta: vieną arbatinį šaukštelį smulkintos žolės užpilkite stikline karšto vandens ir palaikykite apie 10–15 minučių. Gerkite šiltą, mažais gurkšneliais, vieną–du kartus per dieną, geriausia tarp valgymų. Skonis kiek kartokas, bet su šaukšteliu medaus tampa malonesnis.

Ilgalaikiam vartojimui rekomenduojama daryti 2–3 savaičių kursą, o po to padaryti pertrauką. Kaip ir su kitomis vaistažolėmis – svarbiausia stebėti savo savijautą ir neskubėti su stipresniais deriniais ar dozėmis.

Kada rinkti ir kaip džiovinti žvaginę

Trikertė žvaginė renkama nuo balandžio iki rugsėjo mėnesio, kai augalas intensyviai žydi. Svarbu pasirinkti sausą dieną, geriausia – prieš pietus, kai augale susikaupia daugiau veikliųjų medžiagų.

Renkama visa antžeminė dalis, išskyrus šaknis. Nereikėtų rinkti žolės iš pakelių ar taršos zonų – žvaginė linkusi kaupti sunkiuosius metalus.

Surinktą žolę reikėtų džiovinti pavėsyje, gerai vėdinamoje vietoje, paskleidus plonu sluoksniu. Džiovinant džiovykloje, temperatūra neturi viršyti 40 °C, kad išliktų veikliosios medžiagos.

Tinkamai išdžiovinta žaliava turi išlikti žalia, su baltais žiedais, silpno kvapo ir šiek tiek karstelėjusio skonio. Laikyti reikia sandariai, nuo drėgmės apsaugotoje vietoje – taip žvaginė nepraras savo vertės visus metus.

Išvados

Trikertė žvaginė – augalas, kurio vertę dažnas vis dar nuvertina. Nors iš pirmo žvilgsnio ji atrodo kaip paprasta piktžolė, jos poveikis žarnynui ir visam organizmui išties stiprus. Ji švelniai valo, tonizuoja, ramina ir padeda organizmui atsigauti – tiek iš vidaus, tiek palaikant bendrą imunitetą.

Vertingiausia tai, kad žvaginė lengvai randama mūsų aplinkoje, nereikalauja sudėtingo paruošimo ir tinka tiems, kurie ieško natūralių, švelnių, bet veiksmingų sprendimų kasdienei sveikatai palaikyti.

Populiariausi

Naujausi

Rekomenduojame

Skaitykite daugiau