PatarimaiKą daryti, kad agurkų lapai negeltonuotų – apsisaugokite iš anksto

Ką daryti, kad agurkų lapai negeltonuotų – apsisaugokite iš anksto

Pirmieji požymiai, kad agurkų lapai geltonuoja, pasirodo nepastebimai: pradžioje vos gelsvas kraštelis, vėliau – dėmės, o galiausiai lapas visiškai praranda spalvą.

Dažniausiai tai nėra tik kosmetinė problema – geltonuojantys lapai lėtina fotosintezę, augalas tampa silpnesnis, o derlius – mažesnis.

Laimei, jau šiandien galima imtis veiksmų, kurie ne tik sustabdo šį procesą, bet ir padeda agurkams išsaugoti vešlią žalią lapiją visą sezoną.

Jodo, pieno ir ūkinio muilo eliksyras

Kai daigai išleidžia 3–4 tikruosius lapelius, metas juos palepinti stiprinamuoju mišiniu.

Į kibirą vandens:

  • Įlašinkite 30 lašų jodo;
  • Įpilkite 1 litrą pieno;
  • Įberkite tarkuoto ūkinio muilo (apie 20 g).

Gerai išmaišę, purkškite šiuo mišiniu agurkų lapus kas 10 dienų. Jis stiprina augalų imunitetą, padeda apsisaugoti nuo grybelinių ligų ir stabdo lapų geltonavimą dar prieš jam įsibėgėjant.

Duonos ir jodo tirpalas – giliam poveikiui

Vakare į kibirą vandens įmerkite batono gabalą ir palikite per naktį brinkti. Ryte sutrinkite masę, įlašinkite buteliuką jodo, išmaišykite.

Gautą tirštą koncentratą (apie 1 l) skieskite kibiru vandens. Purkškite agurkus kas dvi savaites, ypač jei jau pastebite pirmuosius lapų geltonavimo požymius. Mišinį galima pasigaminti didesniu kiekiu ir laikyti rūsyje – jis ilgai nesugenda.

Šis metodas padeda sugrąžinti spalvą ir stabdo tolesnį žalumynų silpnėjimą. Ypač veiksmingas per sausras ir po stiprių liūčių, kai augalai būna nusilpę.

Natūralūs papildai dirvai – kad augalai gautų, ko reikia

Agurkų lapai geltonuoja dėl dirvos kokybės ir trąšų trūkumo
Derlinga dirva – pirmasis žingsnis sveikiems agurkams shutterstock.com

Geltonuojantys agurkų lapai dažnai rodo maistinių medžiagų trūkumą. Rabarbarų galia ir kiti natūralūs būdai padeda praturtinti dirvą ir apsaugoti augalus.

Nenaudojant cheminių trąšų, galima veiksmingai padėti agurkams atsigauti. Svarbiausia – žinoti, kuo pamaitinti dirvą, kad ji aprūpintų augalus tuo, ko jiems labiausiai reikia.

Natūralūs būdai, kurie sustiprina agurkų lapus

Kiaušinių lukštai
Jei agurkų lapai geltonuoja nuo maistinių medžiagų trūkumo, vienas paprasčiausių būdų papildyti dirvą – sumalti kiaušinių lukštus.

Juose daug kalcio, o šios medžiagos agurkai ypač stokoja rūgščioje dirvoje. Paprasčiausiai pabarstykite lukštų milteliais aplink augalus ir palaistykite – veikia palaipsniui, bet užtikrintai.

Dilgelių užpilas
Į kibirą prikaišiokite šviežių dilgėlių, užpilkite vandeniu ir palaikykite keletą dienų, kol pradės rūgti. Skieskite santykiu 1:10 ir naudokite kaip laistymą prie šaknų.

Tai vienas geriausių būdų natūraliai pamaitinti agurkus azotu ir mikroelementais.

Bananų žievės
Sudžiovintą ir sumaltą banano žievę galima įmaišyti į viršutinį dirvos sluoksnį – tai kalio šaltinis, ypač svarbus žiedų ir vaisių formavimuisi.

Lapai tampa stipresni, tamsiai žali, mažėja jų geltonavimo rizika.

Svogūnų lukštų nuoviras
Į kibirą berkite stiklainį svogūnų lukštų, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite per naktį. Skystį perkoškite, praskieskite ir purkškite juo agurkų lapus bei laistykite šalia šaknų.

Tokia priemonė padeda išvengti grybinių ligų, stiprina augalus ir mažina geltonavimo riziką.

Pieno išrūgos su cukrumi
Į kibirą vandens įpilkite 2 litrus pieno išrūgų ir įberkite saują cukraus. Šis mišinys tinka purkšti agurkus per lapus – augalai sustiprėja, vėl pradeda megzti žiedus, o lapai tampa tamsesni ir atsparesni sausrai.


Šie natūralūs būdai padeda išlaikyti balansą tarp sveikos dirvos ir stipraus augalo. Kuo daugiau organikos ir mažiau chemijos – tuo ilgiau džiaugsitės žaliais, vešliais agurkų lapais.

Geltonuojantys lapai – pirmas signalas, kurio negalima ignoruoti

Vos pradėję geltonuoti agurkų lapai reiškia, kad augalui kažko trūksta. Tai gali būti ženklas, jog dirvoje per mažai kalcio, prasta oro cirkuliacija ar prasidėjęs grybelinis susirgimas. Jei į tai nereaguojama, augalas silpsta, o derlius – skursta.

Kiekviena natūrali pagalba, net ir tokia paprasta kaip užpilas iš dilgėlių ar kiaušinių lukštų milteliai, gali sugrąžinti stiprumą. Svarbu stebėti, reaguoti ir nuosekliai stiprinti augalus viso sezono metu.

Kad agurkų lapai negeltonuotų – pasirūpinkite jais iš anksto. Kuo tvirtesnis augalas, tuo ilgiau jis džiugins žaliu grožiu ir gausiu derliumi.

Populiariausi

Naujausi

Rekomenduojame

Skaitykite daugiau