Kasdienėje mityboje esantys mikroelementai, nors ir reikalingi žmogaus organizmui tik mažais kiekiais, yra būtini sveikatai ir gerai savijautai palaikyti. Šiame straipsnyje sužinosite, kodėl mikroelementai yra tokie svarbūs ir kokių mikroelementų mūsų organizmas reikalauja, kad veiktų sklandžiai.
Kas yra mikroelementai?
Mikroelementai – tai mineralai, kurių mūsų organizmui reikia nedideliais kiekiais, bet jų vaidmuo gyvybinėse funkcijose yra nepakeičiamas. Jie dalyvauja daugybėje metabolinių procesų, palaiko imuninės sistemos veiklą, dalyvauja kraujodaroje, taip pat yra būtini kaulų ir dantų sveikatai.
Kodėl mikroelementai yra svarbūs?
Mikroelementai, pavyzdžiui, geležis, cinkas, jodas, selenas, ir manganas, yra gyvybiškai svarbūs įvairiems organizmo procesams:
- Geležis yra būtina kraujyje esančiam hemoglobinui, kuris transportuoja deguonį iš plaučių į kūno ląsteles.
- Cinko nauda organimzui prisideda prie imuninės sistemos stiprinimo, žaizdų gijimo ir DNR sintezės.
- Jodas būtinas skydliaukės hormonams, kurie reguliuoja medžiagų apykaitą, gamybai.
- Selenas yra svarbus antioksidantas, padedantis apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės žalos.
- Manganas dalyvauja kaulų struktūros formavime ir svarbių fermentų veikloje.
Čia yra sąrašas maisto produktų, kuriuose gausu svarbių mikroelementų:
Geležies šaltiniai
- Raudona mėsa (jautiena, aviena)
- Vištienos ir kalakutienos kepenys
- Žalios lapinės daržovės (špinatai, lapiniai kopūstai)
- Ankštiniai augalai (lęšiai, pupelės, žirniai)
- Džiovinti vaisiai (džiovintos slyvos, razinos)
- Fortifikuoti grūdai ir košės
Cinko šaltiniai
- Jūros gėrybės (austrių, krabų, vėžiagyvių)
- Mėsa (jautiena, kiauliena)
- Riešutai (pinijos, migdolai, žemės riešutai)
- Sėklos (moliūgų, sezamo, saulėgrąžų)
- Pilno grūdo produktai
- Kiaušiniai
Magnio šaltiniai
- Žalios lapinės daržovės (špinatai, mangoldai)
- Riešutai (kaštonai, migdolai, braziliniai riešutai)
- Sėklos (chia, linų sėmenys)
- Pilno grūdo produktai (kviečiai, avižos)
- Juodieji šokoladai
- Bananai
Kalcio šaltiniai
- Pieno produktai (pienas, jogurtas, sūris)
- Žalios lapinės daržovės (brokoliai, kale, lapiniai kopūstai)
- Fortifikuoti augaliniai pienai ir sultys
- Riešutų sviestai
- Sėklos (sezamo, chia)
- Tofu ir kitos sojos produktai
Jodo šaltiniai
- Jūros dumblių produktai
- Jodintas druska
- Jūros gėrybės
- Pieno produktai
- Kiaušiniai
Seleno šaltiniai
- Braziliniai riešutai
- Mėsa (jautiena, vištiena, kiauliena)
- Jūros gėrybės (garnelei, tunai)
- Grūdai (pilno grūdo, ryžiai, kviečiai)
- Kiaušiniai
Šie produktai yra puikūs mikroelementų šaltiniai, kurie padeda palaikyti sveikatą ir gerą savijautą. Svarbu įtraukti šiuos produktus į subalansuotą mitybos planą, kad užtikrintumėte visų reikalingų mikroelementų gavimą.
Išvada
Mikroelementai yra gyvybės palaikymo sistemų pagrindas. Jų vaidmuo mūsų sveikatoje yra neįkainojama, todėl labai svarbu užtikrinti, kad mūsų mityba būtų subalansuota ir įvairi, kad gautume visus būtinus mikroelementus. Rūpinkitės savo mityba ir sveikata, įtraukdami į savo dietą įvairius maisto produktus bei maisto papildus, kurie yra turtingi svarbiais mikroelementais.