PatarimaiPūva svogūnų derlius? Šitaip dar spėsite juos išsaugoti

Pūva svogūnų derlius? Šitaip dar spėsite juos išsaugoti

Nedaug kas taip nuliūdina, kaip rudenį atrasti, kad užaugintas daržas ima gesti. Pūva svogūnų derlius, o kartu kyla ir klausimas – ką daryti, kad nors dalį jo pavyktų išsaugoti iki žiemos?

Patyrę daržininkai sako, kad net ir tokiais metais, kai svogūnai užaugo šlapiame ar permirkusiame dirvožemyje, yra keli būdai juos prikelti antram gyvenimui. Svarbiausia – nelaukti, kol puvinys išplis, o imtis veiksmų iš karto.

Kodėl svogūnai ima pūti?

Svogūnų laikymas nėra toks paprastas, kaip gali pasirodyti. Jei sąlygos netinkamos, net gražiausios roputės pradeda minkštėti ir gesti jau po kelių savaičių.

Pagrindinis kaltininkas dažniausiai būna drėgmė. Jei vasara ar ruduo buvo lietingi, svogūnai sugeria per daug vandens, o džiūvimo procesas tampa beveik neįmanomas. Tokie svogūnai greičiau pūva, net jei laikomi rūsyje.

Kita dažna priežastis – per aukšta temperatūra arba blogas vėdinimas. Svogūnai mėgsta vėsią ir sausą vietą, todėl šilti sandėliukai ar uždari maišai tampa tikra bakterijų veisykla.

Galiausiai, dalį derliaus gali pažeisti ir ligos, kurios iš karto nepastebimos. Net vienas supuvęs svogūnas šalia sveikų greitai „užkrečia“ visą dėžę.

Kaip sustabdyti puvimą ir išsaugoti derlių

Jeigu pūva svogūnų derlius, svarbiausia nelaukti ir imtis veiksmų. Net dalinai pažeistus svogūnus dar galima panaudoti, jei juos tinkamai apdorosite. Štai keli būdai, kaip juos išsaugoti ilgesniam laikui.

Džiovinkite svogūnus.
Pirmiausia juos paskleiskite plonu sluoksniu sausoje, šiltoje ir gerai vėdinamoje vietoje. Leiskite džiūti kelias savaites, kol kakleliai visiškai sukietės. Tik taip svogūnai išliks tvirti ir nesupus laikymo metu.

Laikykite tinkamomis sąlygomis.
Svogūnai geriausiai laikosi vėsiose, sausose patalpose – rūsyje ar sandėliuke. Sudėkite juos į medines dėžes arba tinklinius maišus, kad oras galėtų cirkuliuoti. Venkite plastikinių maišų ar sandarių dėžučių, nes jose greitai kaupiasi drėgmė.

Užšaldykite paruoštus svogūnus.
Jei turite daug pažeistų, juos supjaustykite kubeliais arba plonais griežinėliais, trumpai apkepkite ir užšaldykite porcijomis. Tokie svogūnai puikiai tiks sriuboms, troškiniams ar padažams žiemą.

Marinuokite arba konservuokite.
Puikus būdas išgelbėti derlių – užraugti ar užmarinuoti svogūnus stiklainiuose. Jie tampa gardžiu priedu prie mėsos patiekalų ar mišrainių, o kartu saugiai laikosi visą žiemą.

Pasigaminkite prieskonių.
Svogūnus galima supjaustyti plonais griežinėliais, išdžiovinti ir susimalti. Taip turėsite natūralių svogūnų miltelių, kurie pravers pagardinti sriubas, troškinius ir net salotas.

Kaip išnaudoti pažeistus svogūnus

Pūva svogūnų derlius – raudonas svogūnas su pelėsiu ir supuvusiomis vietomis ant lukšto.
Netinkamai laikomi svogūnai greitai apserga pelėsiu ir supūva. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Jei dalis derliaus pradeda pūti, neverta visko išmesti. Pažeistus svogūnus galima panaudoti kulinarijoje, svarbu tik nupjauti sugedusias vietas ir iš karto juos apdoroti.

Troškinti svogūnai su daržovėmis.
Svogūnus galima patroškinti kartu su morkomis, pomidorais ar pomidorų padažu. Tokį mišinį patogu uždaryti į stiklainius ir naudoti sriuboms, troškiniams ar patiekalams iš žuvies.

Svogūnų marinatas.
Marinuoti svogūnai tampa puikiu garnyru prie mėsos, silkės ar mišrainių. Jie lengvai paruošiami ir ilgai išsilaiko.

Ką dar galima pasigaminti:

  • Keptus svogūnus užšaldymui,
  • Svogūnų uogienę prie sūrio ar duonos,
  • Džiovintus svogūnų traškučius,
  • Svogūnų miltelius prieskoniams.

Karamelizuoti svogūnai.
Tai dar vienas būdas panaudoti pažeistus svogūnus. Lėtai kepami su sviestu ar aliejumi, jie įgauna salstelėjusį skonį ir tampa universaliu priedu prie mėsos, makaronų ar net sumuštinių.

Taip pat skaitykite – Gelsta svogūnų ir česnakų lapai? Šis mišinys padės per kelias dienas

Pabaigai

Kai pūva svogūnų derlius, nusivilti labai lengva. Tačiau net ir tokiu atveju yra būdų išsaugoti dalį darbo vaisių. Džiovinimas, šaldymas, marinavimas ar troškinimas leidžia svogūnams tapti gardžiais priedais, o tinkamos laikymo sąlygos padeda išvengti nuostolių ateityje.

Nelaukite, kol supuvę svogūnai sugadins visą dėžę. Laiku pastebėjus problemą, galima išsaugoti nemažą dalį derliaus ir mėgautis juo iki pat pavasario.

Populiariausi

- Reklama -

Naujausi

- Reklama -

Rekomenduojame

- Reklama -

Skaitykite daugiau