PatarimaiTirštas kraujas? Maisto produktai skystinantys kraują

Tirštas kraujas? Maisto produktai skystinantys kraują

Kai kraujas tampa per tirštas, kūnas tarsi sulėtėja – mažiau deguonies, daugiau įtampos, o širdžiai tenka dirbti sunkiau. Tokia būsena dažnai vystosi nepastebimai, tačiau laiku imantis paprastų priemonių ją galima sušvelninti.

Vienas iš lengviausių būdų tai padaryti – maistas. Kai kurie produktai turi natūralių medžiagų, padedančių palaikyti normalią kraujo cirkuliaciją ir užkirsti kelią pavojingam sustorėjimui.

Maisto produktai skystinantys kraują gali tapti paprastu būdu sustiprinti širdį ir palaikyti gerą kraujotaką be vaistų. Reikia tik žinoti, ką dėti į lėkštę.

Kai kraujas tirštėja, kūnas siunčia ženklus

Kraujas niekada nesutirštėja be priežasties – tai tylus signalas, kad organizmui trūksta skysčių, judėjimo ar tinkamų medžiagų. Dažnai žmogus to nejaučia iš karto, tačiau kūnas pradeda kalbėti savais ženklais.

Pajutus juos laiku, galima išvengti rimtesnių sveikatos problemų ir sugrąžinti lengvumo jausmą visam kūnui. Štai dažniausi simptomai, rodantys, kad kraujas gali būti per tirštas:

Dažniausi požymiai:

  • Galvos svaigimas ar sunkumas galvoje
  • Šaltos rankos ir pėdos
  • Nuovargis net po poilsio
  • Dažni galvos skausmai
  • Sausa oda ar lūpos
  • Silpnesnė koncentracija
  • Kraujagyslių išryškėjimas ar pulsavimas

Maisto produktai skystinantys kraują

Natūralus maistas gali padėti palaikyti lengvesnę kraujotaką ir sveikesnę širdį. Kai organizmui netrūksta būtinų maistinių medžiagų, kraujas teka lengviau, o kūnas jaučiasi gyvesnis ir stipresnis. Viskas prasideda nuo paprastų, šviežių produktų, kurie turi daugiau galios, nei dažnai manome.


1. Česnakas
Česnakas laikomas vienu stipriausių natūralių kraujo skystintojų. Jame esančios sieros junginiai mažina kraujo krešėjimą ir gerina kraujotaką, todėl širdžiai lengviau dirbti. Geriausia česnaką vartoti žalią – įmaišytą į salotas, ant duonos su aliejumi ar į šiltą patiekalą, kad išliktų veikliosios medžiagos.

2. Imbieras
Imbieras veikia kaip natūralus antikoaguliantas – jis skatina kraujo tekėjimą, mažina uždegimą ir padeda palaikyti normalią cholesterolio pusiausvyrą. Puodelis šilto imbiero gėrimo ryte ar šviežio imbiero gabalėlis su medumi gali tapti naudingu kasdieniu įpročiu širdies sveikatai.

3. Citrina
Citrinose gausu vitamino C, kuris stiprina kraujagyslių sieneles ir padeda išvalyti kraują nuo perteklinių riebalų. Ryte išgertas šilto vandens puodelis su citrinos sultimis ne tik suaktyvina virškinimą, bet ir palaiko geresnę kraujo tėkmę visą dieną.

4. Ciberžolė
Šis prieskonis pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, o jo veiklioji medžiaga kurkuminas mažina kraujo tirštumą ir krešulių riziką. Ciberžolę galima dėti į troškinius, sriubas ar gėrimus – net nedidelis kiekis kasdien gali turėti teigiamą poveikį kraujotakai.

5. Uogos – ypač mėlynės ir avietės
Uogose gausu antioksidantų, ypač flavonoidų, kurie stiprina kraujagyslių sieneles ir palaiko normalų kraujo tekėjimą. Be to, jos mažina oksidacinį stresą, kuris dažnai prisideda prie kraujo tirštėjimo.

6. Riešutai ir sėklos
Graikiniai riešutai, linų sėmenys ir chia sėklos yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Šios medžiagos padeda išlaikyti normalią kraujo klampą, mažina uždegimą ir gerina širdies veiklą. Saugiausias būdas – kasdien suvalgyti mažą saujelę riešutų ar šaukštelį sėklų.

7. Tamsus šokoladas
Kakavos flavonoidai, esantys kokybiškame šokolade, gerina kraujo cirkuliaciją ir plečia kraujagysles. Keli gabalėliai tamsaus šokolado per dieną gali tapti ne tik maloniu, bet ir naudingu įpročiu – svarbiausia rinktis šokoladą su bent 70 % kakavos.

Produktai, kurie tirština kraują – juos reikėtų vartoti saikingai

Maisto produktai tištinantys kraują
Nuotrauka iš: shutterstock.com

Kai kraujas tampa per tirštas, dažnai kaltininkai slepiasi mityboje. Iš pirmo žvilgsnio nieko ypatingo – įprasti patiekalai, gėrimai ar užkandžiai – tačiau būtent jie gali sulėtinti kraujotaką ir padidinti širdies apkrovą.

Kad kraujas išliktų lengvas ir laisvai tekantis, svarbu ne tik įtraukti naudingus produktus, bet ir riboti tuos, kurie jį tirština. Žemiau – pagrindiniai kaltininkai, kurių verta vengti arba vartoti tik retkarčiais.


Perdirbtas maistas – tylus priešas širdžiai

Dešros, dešrelės, rūkyti gaminiai, traškučiai ar greitas maistas – visa tai trikdo natūralią kraujo sudėtį. Tokiuose produktuose gausu druskos, cukraus ir nesveikų riebalų, kurie ne tik storina kraują, bet ir sukelia uždegiminius procesus organizme. Kuo dažniau šių produktų išvengiama, tuo lengviau širdis atsidėkoja – pažodžiui.

Cukrus – saldus, bet klastingas

Nesaikingas cukraus vartojimas didina uždegimą, skatina cholesterolio kaupimąsi ir apsunkina kraujo tėkmę. Kai norisi saldumynų, geriau rinktis šviežius vaisius ar uogas – jie suteikia energijos, bet neapsunkina kraujotakos. Net mažas įprotis sumažinti cukrų gali turėti didelį poveikį savijautai.

Alkoholis – klaidinantis draugas

Kartais sakoma, kad taurė raudono vyno naudinga širdžiai, bet dažniau alkoholis tiesiog dehidratuoja kūną. Dėl to kraujas tampa klampesnis, o širdžiai tenka dirbti sunkiau. Vietoj to verta rinktis žolelių arbatą, vandenį su citrina ar šviežiai spaustas sultis – jos tikrai atgaivina, o ne apkrauna.

Per daug druskos – daugiau spaudimo

Sūrus maistas sulaiko skysčius ir didina kraujospūdį, o tai savo ruožtu gali skatinti kraujo tirštėjimą. Vietoj druskos galima naudoti česnaką, rozmariną, baziliką ar ciberžolę – natūralius prieskonius, kurie suteikia skonio ir teigiamai veikia širdies veiklą.

Normali kraujo konsistencija – lengvesnis gyvenimas

Kai rūpinamės kraujo kokybe, nauda pasiekia visą kūną. Pagerėja deguonies apykaita, atsiranda daugiau energijos, o širdis dirba lengviau. Net mintys tampa aiškesnės, kai organizmas nėra apkrautas. Kraujas – tai mūsų vidinė upė, ir nuo jos tėkmės priklauso, kaip jaučiamės kasdien.

Maisto produktai, skystinantys kraują, nėra stebuklas – jie tiesiog padeda kūnui veikti taip, kaip jis iš prigimties sukurtas. Reguliarus česnako, imbiero, uogų ar riešutų vartojimas, kartu su pakankamu vandens kiekiu ir fiziniu aktyvumu, gali iš esmės pakeisti savijautą.

Kūnas atsilygina už dėmesį. Užtenka kelių sąmoningų sprendimų – mažiau perdirbto maisto, daugiau šviežių produktų – ir kraujas vėl tampa lengvas, gyvas bei sveikas. Kartais paprasčiausi pokyčiai duoda didžiausius rezultatus.

Populiariausi

- Reklama -

Naujausi

- Reklama -

Rekomenduojame

- Reklama -

Skaitykite daugiau